Vormel 1

Ferrari endine juht: Michael võitleb edasi! Schumacheri mänedžer: ta oleks tahtnud siin olla (3)

LISA KOMMENTAAR

asd6. detsember 2017, 10:51
Kui kaua võib selle Schumacheri ümber udu ajada. Soome parim ja maailma üks parimaid ajukirurge Hernesniemi, kes Schumacheri seisukorda isiklikult üle vaadanud, ütles aasta tagasi selgelt välja, kuidas olukord on:
Eetilised dilemmad ongi Hernesniemi karjääris olnud ühed sagedasemad ja raskemad. Oma patsientidest meenutab ta näiteks poissi, kes kukkus rattaga sõites nii õnnetult, et sai üliraske peavigastuse. Hernesniemi sõnul polnud tal paranemislootust. 19 aastat hiljem ongi ta samas seisus voodis.
Eetilistest valikutest rääkides meenutab Hernesniemi ka endist vormeliässa Michael Schumacherit, kes on pärast rasket õnnetust juba ligi kolm aastat teadvuseta olnud. Nimelt kutsuti teiste seas ka Hernesniemi Schumacheri olukorda hindama. „Ütlesingi neile ausalt, et tema olukord on täiesti lootusetu,” teatab Hernesniemi.
„Olen alati püüdnud võtta vastu keerulisi juhtumeid, nagu Kerdi, ja aidata. Nagu öeldakse: äärmuslikud haigused vajavad äärmuslikku ravi. Aga kui mäng on kaotatud, kui aju on surnud ja pudruks muutunud, siis see hävineb ja sealt pole tagasiteed. Kui luu läheb katki, kasvab see uuesti kinni, aga aju on väga tundlik ega taastu.”
no6. detsember 2017, 11:34
Sabine andis teada, et kuigi Scummi ei saa liikuda,saab toimuvast aru ja annab märku. Jätke see jama, et ei taastu. Pealegi oli ta kunstlikus koomas vaid pool aastat ja on ülejäänud aja olnud teadvusel.
asd6. detsember 2017, 11:50
Paistab, et te teate paremini kui legendaarne ajukirurg, kes lennutati eralennukiga Usbeki riigijuhti päästma ja on ka ise Schumacherit hindamas käinud: http://epl.delfi.ee/news/lp/michael-schumacher-ja-usbeki-diktaator-soome-tippkirurg-tottab-appi-loot...
Ajusurmas keha on võimeline töötama aastakümneid ehk vegeteerima. Vajadusel nt kandma ka raseduse lõpuni jne. See ei tähenda aga et see kunagi paremaks saaks minna. Youtube'is üks ema postitas oma ilma ajuta sündinud lapse videosid, et küll lapsuke aru saab, näe, silmad on ju lahti. Aga ei saa. Üks teine õnnetu ema vähemasti lähenes loogiliselt ja kandis ajuta arenenud lapse lõpuni, et aidata elundidoonorlusega.