Liverpooli keskkaitsja Ragnar Klavan kuulutatakse väga suure tõenäosusega pühapäeval Eesti aasta meesjalgpalluriks Foto: Reuters / Scanpix
Seisukoht
7. detsember 2017, 15:56

Ragnar – Eesti viiking

Kui Eesti parim jalgpallur Ragnar Klavan 2016. aasta suvel maailma ühte mainekamasse jalgpalliklubisse Liverpool siirdus, äratas inglastes üksjagu tähelepanu Viljandist pärit mehe nimi.

Inglased teavad oma ajaloost hästi viikingite legendaarse kuninga Ragnari sõjakäike Inglismaale ja seetõttu jätkus eestlase nime kallal Liverpooli pubides aasimist kauemaks.

Tänapäeva viikingid, või nimetagem neid hoopis sõdalasteks või gladiaatoriteks, on jalgpallurid, sest see spordiala kõnetab maailmas suuri rahvamasse kõige enam. Just jalgpalliväljakutel peetakse maha sümboolsed minisõjad. Nii võibki Eesti esisõdalaseks praegu nimetada Ragnar I ehk Ragnar Klavanit.

Esimese eestlasena sai Raku sel sügisel kirja meistrite liiga põhiturniiri täismängu ja kolmapäevane Liverpooli võit Moskva Spartaki üle oli meie mehe kolmas meistrite liiga täismäng. Kuigi jalgpallimaailmas valitseb ülikarm konkurents, näib praegu, et enne tulevad Klavan ja Liverpool meistrite liiga võitjaks, kui Eesti talisportlased eeloleval olümpial kümne parema hulka.

Nii Klavanit kui ka temast aastaid varem Inglismaal edukalt pallinud Mart Poomi iseloomustavad intelligentsus, töökus ja rahulikkus. Need on iseloomujooned, mis annavad kaasmängijatele teadmise, et kaaslase peale saab igas olukorras kindel olla.

Näiteks Poomi töökust mäletatakse Londoni Arsenalis siiani. „Poomi pühendumisest, et hoida end tippvormis, ja rangete reeglite järgimisest räägivad Arsenali mängijad ja treenerid siiani,“ on meenutanud üks Inglismaal elav jalgpalliekspert.