PIDU. Ragnar Klavan (keskel) osales kolmapäeval tõelises väravasajus.Foto: Action Images via Reuters
Meistrite liiga
8. detsember 2017, 00:05

TEEKOND TALLINNA! 48 tippklubi unistus elab

48 Euroopa parimat jalgpallimeeskonda jätkavad võitlust, et pääseda 15. augustil Tallinnasse. Just Eesti pealinnas toimub UEFA Superkarika finaal, kus kohtuvad Meistrite liiga ja Euroopa liiga võitja.

Konkurentsis püsib ka Ragnar Klavani tööandja Liverpool, kes kolmapäevase 7:0 võiduga Meistrite liiga E-alagrupi võidu kindlustas ning kaheksandikfinaali pääses. Eestlase panus oli muljetavaldav ning kiidusõnu teenis ta nii fännidelt kui ekspertidelt. Nüüd aga vaadatakse juba play-off’i suunas – Liverpooli jaoks on tegemist ülitähtsa saavutusega, sest viimati jõuti Euroopas nii kaugele hooajal 2008-09. Toona kaotati lõpuks veerandfinaalis Chelseale.

Meistrite liigast jätkavad teekonda Tallinna suunas veel Manchester United, Manchester City, Tottenham, Chelsea (kõik Inglismaalt), Barcelona, Madridi Real, Sevilla (kõik Hispaaniast), Juventus, Roma (mõlemad Itaaliast), Müncheni Bayern (Saksamaa), Besiktas (Türgi), Pariisi Saint-Germain (Prantsusmaa), Basel (Šveits), Donetski Šahtjor (Ukriana) ja Porto (Portugal). Kaheksandikfinaalide paarid loositakse esmaspäeval.

Eesti jalgpallifännide vaatevinklist on suveks soojas terve hulk maiuspalu. Sel aastal kohtusid Makedoonias toimunud Superkarika finaalis Manchester United ja Madridi Real. Sama vastasseisu enam tulla ei saa, sest United ei osale Euroopa liigas. Küll aga jahivad tugevuselt teise klubisarja võitu mitmed väga suured nimed.

Näiteks jahivad võidu kaudu Lilleküla-pääset Londoni Arsenal, AC Milan, Rooma Lazio, Peterburi Zenit ja Lyon. Meistrite liigas langesid aste madalamale turniirile Moskva CSKA, Celtic, Lissaboni Sporting, Napoli, Dortmundi Borussia, Madridi Atletico, Leipzig ja Moskva Spartak.

Fännide fantaasiale jääb tänase seisuga veel väga palju ruumi. Kitseküla ja Lilleküla rongipeatuste vahel paikneval FC Flora kodustaadionil võivad augustis vastamisi minna näiteks Madridi Real – AC Milan, Manchester United – Dortmundi Borussia, Barcelona – Madridi Atletico, Liverpool – Londoni Arsenal, aga ka Donteski Šahtjor – Peterburi Zenit või Basel – Östersund (Rootsi). Jalgpalis olevat teatavasti kõik võimalik.

Kindlasti pakuks meie geograafilist asukohta arvestades palju furoori, kui Euroopa liiga kaudu pääseks Superkarikale mängima mõni Venemaa meeskond – 2008. aastal osales finaalis näiteks Zenit, kolm aastat varem CSKA. Viimaseid aastaid vaadates peaks kõige tõenäolisemal Eestisse saabuma vähemalt üks Hispaania tiim – neljast aastast kolmel on Superkarikale mänginud Madridi Real või Sevilla. Tõsi, viimane on alati sinna pääsenud tugevuselt teise sarja kaudu, kuid see pole tänavu enam võimalik.

Läbi ajaloo on kõige enam Superkarikaid võitnud Barcelona ja AC Milan (5 korda), järgnevad Madridi Real (4) ja Liverpool (3). Võitjate nimistust leiab ka sellise klubi nagu Mechelen (Belgia, 1988. aasta võitja), mis tõestab, et Superkarikal on pikk ja kirju ajalugu. Tallinna sõitvate tiimide nimed selguvad 26. mai õhtuks. 

Meistrite liiga

Kolmapäevased mängud:

E-grupp Liverpool - Moskva Spartak 7:0 (4., 15., 50. Coutinho, 19. Firmino, 47., 76. Sadio Mane, 86. Salah)

Tabel: Liverpool 12 punkti, Sevilla 9, Moskva Spartak 6, Maribor 3

F-grupp Donetski Šahtjor - Manchester City 2:1 (26. Bernard, 32. Ismaily - 90+2. Agüero)

Tabel: Manchester City 15, Donetski Šahtjor 12, Napoli 6, Feyenoord 3

G-grupp

RB Leipzig - Beskitas 1:2 (87. Keita - 10. Negredo, 90. Talisca)

FC Porto - Monaco 5:2 (9., 33. Aboubakar, 45. Brahimi, 66. Telles, 88. Soares - 61. Glik, 78. Falcao)

Tabel: Beskitas 14, Porto 10, Leipzig 7, Monaco 2

H-grupp 

Tottenham Hotspur - APOEL 3:0 (20. Llorente, 37. Son, 80. N'Koudou)

Madridi Real - Dortmundi Borussia 3:2 (8. Mayoral, 12. Cristiano Ronaldo, 81. Lucas - 43., 49. Aubameyang)

Tabel: Tottenham 16, Madridi Real 13, Dortmundi Borussia 2, APOEL 2