Meenutus eelmisest aastast: Evertoni mees James McCarthy (sinises) näitab Ragnar Klavanile (keskel), et Liverpooli derby's nalja ei mõisteta.Foto: REUTERS
Jalgpall
9. detsember 2017, 00:10

Punane vs sinine! Neli klubi, kolm sajandit ja kaks linna (1)

Pühapäeval lõhestuvad Inglismaa suurlinnad Liverpool ja Manchester kaheks – pool linna on sinine, teine pool punane. Tol hetkel saab jalgpall teistmoodi tähenduse ja mingil sõnuseletamatul moel tiksub mõlema linna elu spordi rütmis. Niimoodi juba kolmandat sajandit järjest.

Ragnar Klavani koduklubi FC Liverpool mängis linnarivaali Evertoniga esmakordselt juba 1894. aastal, kui Goodison Parkil saadi 44 000 pealtvaataja ees 0:3 kaotus. Tänaseks on tiimid omavahel vastamisi läinud juba 229 ametlikus matšis ja ajalugu paneb asjad üsna kindlalt paika – kindel favoriit on Liverpool, kes on seni võitnud 91 omavahelist matši, Evertonil on kirjas 66 võitu.

Liverpooli sinisel klubil ehk Evertonil on selja taga üsna nukker seeria, sest koguni viimases 11 matšis pole suurt rivaali suudetud võita. Viimane linnasisene triumf pärineb aastast 2010, kui kodus saadi Tim Cahilli ja Mikel Arteta toel kirja 2:0 võit.

Linna punast poolt tüüriv Jürgen Klopp sai omal ajal Dortmundi Borussia peatreenerina osa Saksamaa suurimast vastasseisust, kui kohtus korduvalt Schalkega. Nüüd naudib ta Inglismaa derby’de ilu ja valu. „Nädal enne Liverpooliga liitumist nägin Evertoniga tehtud 1:1 viiki. See oli kõige paremas mõttes derby. Kahe meeskonna vahel on palju austust – elame ikkagi samas linnas. Siin on mõlema tiimi toetajatele piisavalt ruumi,“ ütles ta. Liverpool võõrustab Evertoni pühapäeval kell 16.15.

Guardiola: oleme Mourinhoga kaksikud

Kaks tundi ja 15 minutit hiljem pannakse pall mängu 50 km kaugusel Manchesteris, kus kuulsal Old Traffordi staadionil kohtuvad Liverpooli naaberlinna suurklubid United ja City – taas üks maailma kuulsamaid punaste ja (hele)siniste vastasseise.

Samuti üle-eelmisesse sajandisse ulatuva derby ajalugu on meeskondi omavahel vastamisi viinud 174 korda – Unitedil on kirjas 71 võitu, Cityl 50. Tänaseks kuuluvad mõlemad maailma kõige rikkamate klubide hulka ja eesmärgid on loomulikult kõige kõrgemad. Eriti vajab sel korral võitu United, sest liigatabelis on liider City libisenud juba kaheksa punkti kaugusele. 

Suurde jalgpalliõhtusse lisab vürtsi põhimõtteline treenerite vastasseis, kus taas kohtuvad Jose Mourinho (United) ja Pep Guardiola (City). Modernse jalgpalli korüfeed, kes naudivad üksteise vastu mängimist. „Oleme nagu kaksikud – tema tahab võita karikaid, mina tahan võita karikaid,“ võttis katalaan Guardiola asja lühidalt kokku. Manchesteri derby algab pühapäeval kell 18.30.

***

Liverpooli derby

Mänge kokku: 228

Liverpoolil 91 võitu

Evertonil 66 võitu

Viike 71

Enim mänge: Neville Southall (Everton, 41 mängu)

Suurim väravakütt: Ian Rush (Liverpool, 13 väravat)

Sel sajandil mõlemas tiimis mänginud mehed: Abel Xavier, Nick Barmby, Sander Westerveld

Manchesteri derby

Mänge kokku: 174

Unitedil 72 võitu

Cityl 50 võitu

Viike 51

Enim mänge: Ryan Giggs (United, 36 mängu)

Suurim väravakütt: Wayne Rooney (United, 11 väravat)

Sel sajandil mõlemas tiimis mänginud mehed: Andy Cole, Carlos Tevez, Owen Hargreaves