Ott Tänak - Martin Järveoja Austraalia rallil.Foto: WILLIAM WEST
WRC
11. detsember 2017, 16:03

FIA rallibossi radikaalne idee tekitas WRC-maailmas pahameelt (1)

Rahvusvahelise autoliidu (FIA) rallidirektor Jarmo Mahonen avaldas eelmisel nädalal arvamust, et 50 kuni 80 kilomeetri pikkused mammutkatsed on WRC-sarjas ajale jalgu jäänud.

"Peaksime rallidele ühtsed tingimused seadma. Minu isikliku veendumuse järgi võiks katsed olla 10 kilomeetrit pikad. Siis oleks kavas palju katseid ja sellega tõuseks ka aktiivsus sotsiaalmeedias. Mäletan, et rääkisime eelmisel aastal Mehhiko ralli 80 km pikkusest katsest. Mis seal juhtus? Mitte midagi. Inimestel hakkas igav ja nad hakkasid ralli jälgimise asemel midagi muud tegema," rääkis Mahonen väljaandele Autosport.

Väljaanne Motorsport Week uuris aga erinevatelt rallitegelastelt, mida nad Mahoneni ideest arvavad. Valdavalt olid reaktsioonid negatiivsed.

Hyundai meeskonna juht Michel Nandan leidis, nii lihtsalt kõike muuta siiski ei saa. "Ralli on ralli. Iga etapp võiks olla teistest erinev. 50 km pikkuseid katseid on raske korraldada, sest rajale on vaja palju turvamehi. Aga ma ei tea, kas pelgalt 10 km katsete sõitmine teeks meie alale head. Kui kõik katsed on alla 10 km pikkused, pole see enam autoralli DNAs," lausus ta.

Anonüümseks jäänud tippsõitja lisas, et vastupidavus on rallisõidus liiga oluline osa, et seda ära kaotada. "10 km pikkused katsed? Mis selle mõte on? Ma saan aru, mida Mahonen Mehhiko 80 km pikkuse katse kohta öelda tahtis, aga see sõideti liiga hilja, kui sõitjatel olid juba positsioonid paigas. Oleks see kavas olnud reedel, oleks võinud kõike juhtuda."

Toyota boss Tommi Mäkinen oli üks väheseid, kes Mahoneni mõttega nõustus. "Tänapäevased WRC-autod meenutavad pigem ringrajaautosid. Arvan, et need ei ole ehitatud pikkadeks sõitudeks. Olen nõus, et rohkem lühemaid katseid tõstaks inimeste huvi," selgitas ta.