Foto: AFP / Scanpix
Maailm
12. detsember 2017, 15:23

DIKTAATORI VÄGITEGU: Kim Jong-un väidab, et vallutas lumise mäetipu lakk-kingades (18)

Põhja-Korea diktaator Kim Jong-un läkitas välismeediale fotod, millel irvitab 2,5 kilomeetri kõrguse Paektu mäe otsas. Lumistesse kõrgustesse olla ta kerkinud omal jalal. Seda väidet varjutab aga fakt, et diktaatoril on fotodel jalas kingad ja seljas pidulik must mantel, millel pole jälgegi ekstreemsest mägironimisest. 
Foto: AFP / Scanpix

Hiina ja Põhja-Korea piiril paiknev Paektu mägi on põhjakorealaste jaoks püha koht. Seda seetõttu, et Paektu mäel olla ilmale tulnud Põhja-Korea esimene diktaator Kim Il-sung, vahendab Daily Mail.

Põhja-Korea meedia kiitleb, et kui muidu möllavad Paektu mäe otsas lumetormid, siis Kim Jong-uni külaskäigu ajal hakkas paistma päike.

Kim Jong-un on ka varem Paektu otsa "roninud" ning kuna sellele on alati järgnenud kellegi hukkamine, võib ka praegu muretsemiseks põhjust olla. Kui diktaator 2013. aasta novembris mäe otsas käis, siis kuu aega hiljem andis ta käsu hukata riigi tippamentik Jang Song-thaeki, kes oli tema onu.

Pärast 2015. aasta retke Paektu otsa hukati diktaatori käsul endine Põhja-Korea kaitseülem Hyin Yong-chol.

Foto: AFP / Scanpix

"Pika rännaku" mäe otsa võttis ta ette ka 2016. aasta septembris pärast Põhja-Koera viiendat tuumakatsetust. Toona aga kedagi teadaolevalt ei hukatud.

Ka Kim Jong-uni eelkäijatel oli kombeks enne millegi tähtsa välja kuulutamist või kellegi hukkamist Paektu otsa tõusta.