LiAngelo Ball hakkab koos vennaga edaspidi möllama Leedu ja Balti liigas. Foto: AFP/Scanpix
Korvpall
12. detsember 2017, 17:01

Ontlikud kossuvennad maandusid Baltikumis. Kas Leedu on internetita tundra?

Leedulased on elevil. Nende koduõuele saabuvad peagi kaks staari – vennad LiAngelo ja LaMelo Ball. Staarid nad tõepoolest on, vähemalt enda arvates. Eriti väljaspool korvpalliplatsi. 

Eelmise nädala alguses potsatas suure osa Euroopa kossuklubide postkasti meil Harrison Gainesilt, kes andis teada: „Los Angeles Lakersis palliva Lonzo Balli kaks nooremat venda on otsustanud kooli pooleli jätta, et välismaale mängima minna. Raha pole oluline. Tähtis on vaid see, et velled samas klubis mängiksid. Kahtlemata tooks see teie organisatsioonile suurt meediakajastust.“

Kui suurem osa meeskondadest suunas kirja rämpsu või kustutas sootuks, siis Leedu satsi Prienai Vytautase juhtkonnal lõi see hoopis pirni põlema. Meediakajastus! USA poolt! 

Tegelikult kuttides potentsiaali on. Tänavu suvel Chino Hillsi keskkooli lõpetanud LiAngelo (19) viskas kahel viimasel õppeaastal keskmiselt 30,3 punkti mängus. Temast kolm aastat noorem LaMelo ladus veebruaris ühes kohtumises suisa 92 sanga. Ometi kahvatub see kõik nende platsivälise melu juures.

LaMelo Ball (paremal) isa LaVariga. Foto: AFP/Scanpix

Üks viimaseid uudispomme plahvatas novembri alguses, kui LiAngelo oma koduülikooli UCLAga Hiinas viibis. Nimelt turgatas noormehel ühel õhtul mõte, et võiks midagi varastada. Koos kahe tiimikaaslasega seatigi sammud Louis Vuittoni esindusse, kus nende pidu üürikeseks jäi. Lõbusale ideele tõmbas kriipsu peale Hiina politsei, kes nad kinni pidas.

Koduaresti pandud noormehed oleks võinud karmimal juhul lennata kuni kümneks aastaks trellide taha, kuid lõpuks loobusid sealsed ametivõimud süüdistuste esitamisest. Väidetavalt oli oma osa noorukite vabastamises ka USA presidendil Donald Trumpil, keda UCLA peatreener pressikonverentsil eraldi ka tänas.

Sellega aga poisid ei pääsenud. UCLA andis mõista, et kõigi kolme mängumehe lepingud on peatatud ja nende ridades noormehi teadmata ajani ei näe. See ajendaski Ballide agenti Harrison Gainesi Vana Maailma kossusatside poole pöörduma.

Täna sai selgeks et mõlemad Ballid allkirjastasid lepingu Prienai Vytautasega. Samm on Leedu korvpalliüldsuse korralikult elevile ajanud. Kaunase Žalgirise abitreener Darius Maskoliunas oli uudisega rahul.

„Super, see on sama, kui U2 lauljast Bonost sai Utenas poeomanik,“ sõnas Maskoliunas kohalikule meediale. „Balli-vendade tulek Prienaisse on vallutanud interneti ja Instagrami. See on ainult hea: tähendab reklaami Leedule, Leedu korvpallile.“

Kui Baltimaades ollakse elevil, siis ookeani taga valitseb segadus. Mis paik see Prienai on? Näiteks ESPNi järgi olevat tegemist 10 000 elanikuga Lõuna-Leedu väikelinnaga, kus inglise keelt ei räägita.

Klubi direktor Adomas Kubilius rahustab aga segaduses ameeriklasi. „Ütleksin USA inimestele, et Prienai ei asu tundras. Minult jõuti juba küsida, kas siin internet on olemas? Meie internetiühendus on maailma üks paremaid.“

Kuigi nii Pärnu kui ka Rapla kuuluvad Prienaiga Balti liigas samasse alagruppi, on mõlemad Maarjamaa satsid kodumaal leedukatega juba madistanud, mistõttu tuleb nende oma silmaga nägemiseks lootma jääda kohamängudele. Seda juhul, kui Ballid nii kaua Leedus vastu peavad.