Lowell Bailey pärast MMi kuldset finišit.Foto: AFP / Scanpix
Talisport
12. detsember 2017, 19:49

Laskesuusatamise maailmameister: alaliit ei võta puhaste sportlaste eest võitlemist tõsiselt

Rahvusvahelise laskesuusaliidu (IBU) juhatus arutas pühapäeval Venemaa sportlastega seotud küsimust, kuid ei teinud ühtki sportlikku otsust.

Formaalselt karistati vaid Venemaa alaliitu, kes tagandati täieõiguslikust liikmest ajutiseks liikmeks, kel pole muuhulgas kongressidel sõnaõigust.

Ameeriklane Lowell Bailey (36), kes on erinevate raportite avalikuks tulemise järel olnud üks peamisi venelaste kritiseerijaid, on IBU otsuses pettunud. "See on signaal, et IBU ei võta puhaste sportlaste eest võitlemist tõsiselt," lausus Bailey Norra rahvusringhäälingule NRK.

Kevadisel MMil 20 km distantsi võitnud ameeriklane lisas: "Võin öelda, et sportlased pole otsusega rahul. Kaotame usku IBU võimetesse ja tahtesse kaitsta puhtaid sportlasi. IBU ei teinud ühtki inimlikku sammu, et Venemaad Sotši olümpial tehtu eest karistada."

Bailey arvates peaks IBU tegema eelkõige kaht asja: vähendama venelaste stardikohti MK-sarjas ning võtma neilt Tjumeni MK-etapi korraldusõiguse.

"Kui IBU otsustab mitte kumbagi teha, saadab ta sellega selge sõnumi, et ei ole huvitatud puhaste sportlaste kaitsmisest."

Alaliidu norralasest president Anders Besseberg lausus, et Tjumeni MK anti venelastele juba varem ega puutu üldse asjasse. "Võime selle neilt ära võtta, aga selleks puudub põhjus."

Besseberg lisas, et neil pole ühtki tõendit, et Venemaa laskesuusatajad olnuks riikliku dopingusüsteemiga seotud. "On vaid väited."