Foto: Tiina Kõrtsini
Blogid
13. detsember 2017, 00:01

Kuidas lahvatas ilusa Lea traagiline romaan vastuluurajaga (2)

„Traagilisemaid lugusid Eesti salaluure ajaloos on vastuluureametniku Frey armuromaan ilusa neiu Lea Jeirusega, kes hiljem osutus Nõukogude Vene salakuulajaks,“ kirjutab Uudisleht 13. detsembril 1933. „Võrus mängiti selle armudraama viimane vaatus. Noormees suri, kuid tema hukutaja, imeilus juuditar, mõisteti küll surma, kuid pääses eluga.“

Frey saadeti tööle Võru vastuluurepunkti otse vanglast. Endine kriminaalpolitseinik oli Põltsamaal trobikonna meestega joonud ja pujäänitsenud. Nad võeti kinni ja pisteti Viljandi vanglasse. Seal juhtus teda nägema Lõuna-Eestis vastuluurepunkte asutanud komissar Ingerman, kes ta Võrru kupataski. Seal tutvus Frey Lea Jeirusega, keda peeti Võru ilusaimaks tüdrukuks. Lea teadis, kellega kurameerib, Frey mitte. Lahvatanud armuromaani ei takistanud see, et Frey oli abielus. Lea istus truult Frey voodi kõrval, kui noormees tüüfust põdes. Tervenedes rabas noormehe jalust uus haigus, millesse ta suri.

Samal ajal oli kaitsepolitsei paljastanud Tartus suure salakuulajate rühmituse. Jäljed viisid Lea ning õieti kogu Jeiruste perekonna juurde. Välikohus mõistis Lea kui salakuulamisvõrgustiku looja surma, kuid lõpuks vahetati ta Venemaale välja.