Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
13. detsember 2017, 09:23

Jäätmeseadus ettevõtjate turmtule all (1)

Jäätmeseaduse muudatus, millega lubati kõigile Eestimaa tänavatele värvilisi prügikaste ning jäätmeveo hinnatõusu, on kogunud ootamatult raevukat vastuseisu. 

Ettevõtlusorganisatsioonid protestivad kasvavate pakendinõuete vastu ning on palunud riigikogul seaduse eelnõu menetlusest maha võtta, edastab Äripäev

Lobigruppidele jääb selgusetuks, kas uue seadusega kaasatakse kõik maaletoojad ja hulgikaupmehed tootjate alla, kes peaksid märgistama keskkonnaalase informatsiooniga kõiki tooteid. Ette heidetakse ka üldsõnalisust, näiteks on eelnõus kirjas, et kavandama, valmistama ja Eestisse vedama peaks ikka tooteid, mis on vastupidavad ja taaskasutatavad, aga mille alusel seda peaks tegema või mis juhtub, kui nii ei tehta, sellest pole sõnagi.

Kõige suuremat muret tekitabki kasutajate ja jäätmekäitlejate teavitamise nõue — seaduseelnõus on kirjas, et kasutajale tuleb edastada info toote valmistamiseks kulunud energia ja materjalide, toote kestvuse pikendamise, korrashoiu, parandamise ja uuendamise võimaluste kohta.