Chris Froome erilise karikaga, kus on märgitud tema tänavune topelttriumf (Tour de France ja Vuelta). Foto: Francisco Seco
Jalgrattasport
13. detsember 2017, 10:21

Rattamaailma kuningas Chris Froome põrus dopingukontrollis (7)

Rattamaailma superstaar britt Chris Froome on sattunud dopinguküttide valvsa pilgu alla. Nimelt leiti sportlase proovist halb analüütiline leid. Kui eestlastele tundub selline sõnapaar tuttav, siis olete õigel teel. Samasugune informatsioon pani alguse ka Kristina Šmigun-Vähi olukorrale, millele senimaani lahendust pole saabunud.

Nimetatud proov võeti Froome'ilt 7. septembril, pärast Vuelta 18. etappi. Teadaoleva informatsiooni põhjal kasutab britt juba pikemalt aega astmaravimit salbutamooli, kuid proovis oli ainet lubatust kaks korda rohkem. Salbutamool avab hingamisteid, lõõgastades hingamisteede läheduses paiknevaid lihaseid. 

Praeguseks on avatud nii sportlase A- kui ka B-proov ning mõlemal juhul on näidud olnud lubatust suuremad. 

"Kõik on teadlikud sellest, et mul on astma ja mina olen teadlik, millised on reeglid. Kasutan inhalaatorit sümptomite leevendamiseks (lubatud piirides) ning olen kursis ka sellega, et kollase liidrisärgi omanikuna kontrollitakse mind pidevalt," sõnas britt avalikust pöördumises meediale. 

"Minu astma läks Vuelta käigus hullemaks, seega käitusin vastavalt meeskonna arsti õpetustele, suurendada salbutamooli kogust. Nagu alati, jälgisin ka siis hoolikalt, et ei ületakse ettenähtud kogust."

"Ma võtan oma staaristaatust spordivaldkonnas väga tõsiselt. Rahvusvahelisel Jalgrattaliidul on (UCI) on täielik õigus kõiki mu proove järeltestida ja koostöös oma meeskonnaga olen valmis kogu informatsiooni nendega ka jagama."

32aastane Froome on neljakordne Tour de France'i võitja (2013, 2015, 2016, 2017). Lisaks triumfeeris britt tänavu esmakordselt ka Vueltal.