KUMMITUSPAAT: selles paadis olid kaheksa inimese surnukehad.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
13. detsember 2017, 13:56

Miks uhtuvad Jaapani randadele kummituslaevad (3)

Jaapani rannikule triivis teisipäeva hommikul tühi paat, milles oli mehe surnukeha. Surnukehi ja tühje paate on leitud veelgi ning tõenäoliselt on need põgenikud Põhja-Koreast, kirjutab CNN.

Teisipäeva hommikul Loode-Jaapanis asuva Kashiwazaki linna rannalt leitud aluse vööri peal on koreakeelsed kirjad ning numbrid. Paadilt leitud surnu küljes oli rinnamärk, millel oli peal Põhja-Korea esimese diktaatori Kim Il-Sungi portree.

Samal päeval uhtusid lained 650 meetrit kaugemal randa veel ühe surnukeha. Kas kaks õnnetut olid pärit samalt paadilt, pole teada. Kohalik politseiülem kirjeldab, et Loode-Jaapani rannikult on viimasel ajal mitu surnut leitud, hiljuti alles 9. detsembril, mil rannaliivalt leiti kaks laipa. Ka teisipäeva hommikul teatati Fukaura linna võimudele kolmest kaldaleuhutust. Samuti on tavapäraseks saanud ranniku ligidal sihitult triivivad paadid, mille reisijaskond on surnud.

Märgid viitavad sellele, et need on põgenikud ja kalurid Põhja-Koreast. Inimesed võtavad ette ohtliku merereisi suvalistel paadikestel ning ei oska teed leida. Samuti on Põhja-Korea vastased sanktsioonid keelanud teistel riikidel osta põhjakorealastest kalurite saaki. See tähendab, et paljud kalurid seilavad kaugele, lootuses oma püük mustalt maha müüa mõnele Jaapani või Lõuna-Korea päritolu laevale.