KAUGE SÕNUMITOOJA: Asteroid Oumuamua (pildil on kunstniku nägemus) saabus meie Päiksesüsteemi tähtedevahelisest ruumist.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
13. detsember 2017, 13:58

Oumuamua - asteroid või hoopis kosmosetulnukate sõiduk? (44)

Maui saarel asuva Haleakala observatooriumi teadlased avastasid 19. oktoobril tähtedevahelisest ruumist meie Päikesesüsteemi saabunud ebatavalise tumepunase taevakeha, millele pandi nimeks Oumuamua, vahendab kvaliteetpäevaleht Neue Zürcher Zeitung. Täna ei välista teadlased, et tegemist võib olla kosmosetunukate sõidukiga. 

Havai keeles tähendab Oumuamua „esimesena saabunud kauge sõnumitooja“.

Algselt arvasid teadlased, et tegemist on komeediga. Kuna aga kaugel külalisel puuduvad komeedile omased pea ja saba, siis kuulutati Oumuamua asteroidiks. Kuna väliselt sigarit meenutav Oumuamua on asteroidi kohta ebahariliku kujuga, siis otsustasid teadlased sellele suunata maailma ühe suurima raadioteleskoobi. Vaatlusprogrammi esimeses faasis jälgivad astronoomid asteroidi 13. detsembril kümme tundi USA-s Lääne-Virginia osariigis asuva Green Banki raadioteleskoobiga, et leida maavälise elule viitavaid raadiosignaale.

Mõned optimistlikumad teadlased ei välista, et 200 - 400 meetri pikkune Oumuamua ongi kosmosetulnukate sõiduk. „Mida rohkem ma seda objekti uurin, seda ebatavalisem see tundub. See paneb mind mõtisklema, äkki ongi tegemist tehisliku objektiga, kosmosesondiga, mille saataja on maaväline tsivilisatsioon,“ kuulutas Harvardi Ülikooli astronoomiaprofessor Avi Loeb ning jagas oma mõtteid ka maavälise elu otsinguprogrammi Breakthrough Listen 100 miljoni dollariga rahastanud Vene miljardäri Juri Milneriga.

Breakthrough Listen otsustaski, et kauget külalist tuleb põhjalikumalt uurida. Samas peavad selles programmis osalevad teadlased siiski intelligentse elu olemasolule viitavate märkide leidmist Oumuamual vähetõenäoliseks.

Ka professor Avi Loeb leiab, et šansid mingit signaali asteroidilt kinni püüda on väga väikesed, kuid üritada tasub kindlasti.