Mahmoud Abbas OIC kohtumisel.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
14. detsember 2017, 09:49

Palestiina president: „Jeruusalemm on ja jääb Palestiina pealinnaks.“ (11)

Istanbulis kolmapäeval toimunud erakorraline islamiriikide kohtumine päädis ootuspäraselt USA kritiseerimisega. Islami Koostöö Organisatsioon (lühend OIC) saatis välja ka ühispöördumise, milles kinnitas Ida-Jeruusalemma Palestiina pealinnaks.

Eelmisel nädalal alanud konflikti keskmes on USA president Donald Trump, kes täitis ühe oma valimislubadustest, tunnustades oma riigi poolt Jeruusalemma vaid Iisraeli pealinnana. Ida-Jeruusalemma peavad aga palestiinlased enda pealinnaks ning üldse on Jeruusalemm teatavasti kolme aabrahamliku religiooni keskus.

Al Jazeera vahendab, et oma pöördumises toetab 57-liikmeline OIC siiski rahumeelseid lahendusi ja nn kahe-riigi-lahendust. Samuti pöördutakse ÜRO poole palvega „lõpetada Palestiina okupeerimine Iisraeli poolt“ ning kuulutatakse Trumpi valitsus „isiklikult vastutavaks kõigi tagajärgede eest, mille nende seadusevastane samm võib kaasa tuua“.

Palestiina president Mahmoud Abbas kinnitas oma sõnavõtus, et „Jeruusalemm on ja jääb Palestiina pealinnaks“, samuti leiab ta, et oma sammuga on USA end igasuguste rahuläbirääkimiste osas ebausaldusväärseks ja „Iisraeli poole kallutatuks“ tunnistanud.

Erakorralise kohtumise algatajaks ja võõrustajaks oli Türgi president Recep Tayyip Erdogan, kelle sõnavõtud antud teemal olid eriti teravad. „Igaüks, kes selles linnas paar minutit ringi käib, saab aru, et see on okupeeritud,“ oli vaid üks tema mitmest märkusest.