Kristjan PortFoto: Heiko Kruusi
Doping
13. detsember 2017, 17:23

Kristjan Port Šmigun-Vähi dopinguskandaalist: suurem kahju on juba tehtud (6)

Rahvusvaheline olümpiakomitee teatas oma kodulehel, et kõik 2006. aasta Torino olümpiamängude dopinguproovide järeltestimised on lõppenud ja ühtegi positiivset juhtumit ei ole.

Seega on lõppenud ka Kristina Šmigun-Vähi saaga, kelle Torino-aegsest dopinguproovist leiti 2014. aastal väidetavalt "halb analüütiline leid". Torinos võidetud kaks kuldmedalit jäävad Šmigun-Vähile alles.

SA Eesti Antidopingu juhatuse nõukogu liige Kristjan Port sõnas Õhtulehele, et kindlasti on hea, et Eesti spordilt on langenud säärane suur taak. 

„Aga kindlasti ei jäeta seda teemat rahule," arvas ta. "Esiteks ajamõõde, teiseks see, et Kristina ütles ise, et midagi on halvasti. Need asjad kindlasti toidavad järgnevat diskussiooni ja spekulatsiooni. See jääb müsteeriumiks. Meie peame juhinduma sellest, mis faktiliselt teada ja faktiliselt on teada, et ROKi ütles, et kõik on korras. Suurem kahju on aga tehtud ja erinevad teravad juhtumid – mitte ainult Kristina oma – on meeleolu ära rikkunud. Kui midagi (uusi dopinguskandaale – toim.) juurde tuleb, siis suurt rõõmu või viha see esile ei kutsu. Praegu on näha, et väikseid dopingujuhtumeid tuleb ja suuri skandaale neist ei teki.“