Seisukoht
13. detsember 2017, 17:37

Seisukoht | Pole lapsi, pole penssi (113)

Euroopa parlamendi liige Kaja Kallas kirjutas oma kodulehel kriitiliselt riigikogu aseesimehe Helir-Valdor Seederi mõttekäigust, et teine pensionisammas tuleks asendada lastega. Sambad tulevad ja lähevad, aga lapsed, ehk siis tulevased töötegijad ja maksumaksjad, jäävad.

Seeder leiab, et võiksime rohkem lapsi saada. Eurosaadik küsib, et kuidas seda küll tegelikkuses teostada? Alati, kui ma selliseid küsimusi daamidelt kuulen, siis mõtlen, et kas see on siis tõesti nii keeruline? Elame suure naabri tõttu mahajäänud riigis, kus suurt palka saavad peamiselt ärimehed ja poliitikud. Samas pole meil ka rinderiik, kus rahval midagi süüa pole.

Kuidas siis panna meie tublisid peresid tegema esimese, teise ja kolmanda lapse otsust? Tuleb lõpetada jutt, et küll kaevandustes ja saekaatrites tööd rabavad pereisad on halvad ning selle asemel rääkida, kuidas head abikaasad pere heaolu nimel oma tervist hävitavad ja pensionieani jõudmata taevastele jahimaadele rändavad.

Ükski sammas ei garanteeri kolmekümne aasta pärast, et rahvas üldse mingitki pensioni saab. Rahus võib väljateenitud vanaduspuhkusele minna ainult sel juhul, kui näed lapselapsi, kes tööd teevad ja sulle pensioniraha teenivad. Alternatiiv on muidugi suurema hulga võõraste töökäte riiki kutsumine. Ka nemad pole veel minetanud oskust lapsi muretseda.