Kristina Šmigun-Vähi Torino taliolümpiamängude kuldmedalitega.Foto: MATI HIIS
Talisport
13. detsember 2017, 19:56

Norra telekanal: müstiline dopingulugu näib olevat saanud lõpu, Šmigun-Vähi Torino kullad jäävad alles (12)

Norra telekanal TV 2, mis eelmisel aastal avaldas Kristina Šmigun-Vähi omaaegse konkurendi Katerina Neumannova kahtlused, kas eestlanna oli Torino mängude eel dopinguküttidele piisavalt kättesaadav, võttis täna teema kokku pealkirjaga: "Müstiline dopingulugu näib olevat saanud lõpu, Šmigun-Vähi Torino kullad jäävad alles."

Telekanali koduleht kirjutas: "Kristina Šmigun-Vähi näib olevat kõigis tema vastu suunatud 2006. aasta olümpiaga seotud dopingurünnakutes õigeks mõistetud. ROKi kodulehel avaldatud teates pole ükski nende mängude korduvanalüüs olnud positiivne, töös olevaid protsesse rohkem ei ole ja järeltestimine on lõppenud.

Eesti Olümpiakomitee kinnitas 2013. aastal TV2-le, et neid on informeeritud, et Šmiguni proovi järeltesti tulemus on positiivne. TV 2-le kinnitati, et tegemist oli nii A- kui ka B-testiga. Eelmise aasta sügisel liikus see teema rahvusvahelisse spordiarbitraaži CAS. Pärast seda on kõigi poolte poolt olnud vaikus.

TV 2 on korduvalt püüdnud saada erinevatelt osapooltelt infot, kuid jäänud vastuseta. Arvatavasti on Šmigun-Vähi ja tema advokaatide tiim oma protsessi võitnud. Juhtum oli ilmselt väga keeruline.

"Garanteerime, et Torino olümpiamängude testimiste tulemused avaldatakse niipea, kui kohtuvaidlused lõpevad," ütles ROKi kommunikatsioonidirektor Mark Adams eelmisel aastal Rio olümpial TV 2-le.

CAS on teatanud, et nad ei kommenteeri asja mingil moel.

2013. aastal tehti peaaegu 500 Torino mängude dopinguproovi järeltestimist. Algselt pidanuks nende tulemused tegema teatatavaks pärast 2014. aasta Sotši taliolümpiat, kuid teadmatus püsis siiani."