Tanel Kangert.Foto: Aldo Luud
Doping
14. detsember 2017, 00:10

Kangert: usun siiralt, et Froome’i juhtum oli lihtsalt halb kokkusattumus (2)

Astana jalgrattaklubi profi Tanel Kangerti hinnangul ei maksa Chris Froome’i (Sky) juhtumist suurt tonti otsida.

„Väheusutav, et see dopingu mõistes mingi vahelejäämine oleks. See on hall ala. Ütlen puusalt, et Froome’i on aastas 150 korda testitud ja peale seda (Vueltal) 20 päeva veel. Tema ja kõigi rattaspordis olevate inimeste jaoks on see lihtsalt halb kokkusattumus,“ rääkis Hispaanias treeninglaagris viibiv Kangert.

„Usun siiralt, et salbutamooli piirkoguse ületamine ei olnud tahtlik. Ma ei usu, et keegi mõtleb 2017. aastal, et ta liigub endale salbutamooli sisse pannes väga palju kõvemini. Tundub ebausutav, et see on dopinguna sisse võetud,“ lisas ta.

Mis nüüd edasi saab? „Arvan, et olukord laheneb pigem Froome’i kasuks. Eks ta mingi karistuse peab saama, aga see on ilmselt selle leiuga proportsionaalne,“ lausus Kangert.

Sel aastal nii Tour de France'i kui ka Vuelta suurtuuri võitnud Froome'i dopinguproovist tuvastati dopinguküttide sõnul halb analüütiline leid. Froome andis kõnealuse proovi 7. septembril Vuelta 18. etapi järel. Kehast avastatud astmaravimi salbutamooli kogus oli lubatust kaks korda suurem. Salbutamool lõõgastab hingamisteede lihaseid ning aitab avada hingamisteid.