Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
17. detsember 2017, 09:00

Harjuta teadlikku HINGAMIST!

Loosungid „Söö end terveks!“, „Treeni end ilusaks!“ või „Mõtle end õnnelikuks!“ tunduvad kohati nii tavalised ja üleekspluateeritud. Samu veksleid võiks jagada ka tegevus, mida enamik meist igapäevaelus tähelegi ei pane – hingamine. 

* Alustuseks ära püüa oma hingamist muuta või suunata, vaid lihtsalt jälgi tähelepanelikult, kuidas keha tahab hingata. Luba kehal pingevabalt ja loomulikult hingata, olles samal ajal täie tähelepanuga hingamise juures. Muuda hingamise jälgimine igapäevaseks harjumuseks!

* Istu sirge seljaga, hoia pea püsti ja õlad vabad. Pane üks käsi kõhule. Hinga sügavalt, nii et kõht liigub kaasa (sisse hingates liigub kõht ette, välja hingates tagasi selgroo poole). Kontrolli, et kõhul olev käsi liiguks koos hingamisega!

Testi oma hingamist!

Istu sirge seljaga, hoia pea püsti ja õlad vabad. Pane üks käsi rinnale ja teine alakõhule. Hinga sügavalt sisse ja jälgi, kumb käsi liigub rohkem. Kui liigub ülemine ehk rinnal olev käsi, on hingamine pinnapealne. Nii täidame kopsust vaid 20%. Hingamine on õige, kui alumine, kõhul paiknev käsi liigub rohkem.

Väike hingamisharjutustik:

Kui oled ärev ja stressis...
Ärevat meelt aitab rahustada aeglane ja sügav hingamine. Hinga nina kaudu sügavalt sisse ja välja. Hoia kogu tähelepanu hingamise juures! Tunneta, kuidas iga väljahingamisega keha lõdvestub ja muutub raskeks. Kujutle, kuidas sa hingad koos õhuga kehast välja ka ärevuse ja stressi. Lihtsam on, kui annad sellele oma kujutluses ka mingi värvi, nt hingad endast välja musta värvi ärevust.

Kui uni ei tule...
Väga hästi aitab ka siin rahulik ja sügav kõhuhingamine. Oluline on olla kogu tähelepanuga hingamise juures, tunnetada õhu liikumist ninasõõrmetes ning hoida kõht pehme ja pingevaba.

Kui olen uimane ja vajan erksust...
Uimasuse korral tasub sirutada selga ja teha paar sügavat hingetõmmet. Samuti muudab erksamaks ja annab energiat läbi parema ninasõõrme hingamine.

Allikas: Kadi Kütt.

Artikkel ilmus täismahus Tervis Plussi 2013. aasta veebruarikuu ajakirjas.