Vladimir Putini tänane pressikonverents on venelaste seas väga populaarne.Foto: VASILY MAXIMOV
Doping
14. detsember 2017, 14:46

Vladimir Putin kahtlustab, et Rodtšenkovi mürgitatakse (21)

Venemaa president Vladimir Putin rääkis suurel aastalõpu pressikonverentsil ka riiki tabanud dopinguskandaalist. Mõne aja eest teatas Rahvusvaheline Olümpiakomitee (ROK), et Venemaad ei lubata tuleval aastal olümpiale. Dopingust puhtad venelased pääsevad võistlema olümpiamängude lipu all.

Kogu Venemaa riikliku dopinguprogrammi saaga peategelaseks on meie idanaabrite antidopinguorganistatsiooni endine juht Grigori Rodtšenkov, kellest sai uurimise käigus suurim vilepuhuja. Just tema tunnistuste põhjal on määratud Venemaa spordile rangeid karistusi ning mees ise viibib USAs, kus teda kaitseb sealne eriteenistus FBI.

Viimane fakt teeb Putinit murelikuks. „FBI kontrolli all olemine ei pruugi talle kasuks tulla, ta töötab nende juhtnööride järgi. Mida nad temaga seal teevad? Kas talle antakse mingeid aineid, et ta ütleks, mida vaja?“ küsis Putin.

Tema sõnul on Venemaa karistamine seotud peagi saabuvate presidendivalimistega, mis toimuvad märtsis. „Tean seda, olen selles täiesti kindel, kuid peame siin süüdistama ka iseennast. Venemaa sportlased on kasutanud keelatud aineid. Samamoodi on ka teiste riikide sportlased, kuid seal puudub sellel poliitiline mõõde.“

Ta jätkas: „Austan WADA-t (Rahvusvaheline Antidopinguagentuur – toim) ja ROK-i. Saan aru, et neil on raske, sest neid survestatakse ja heidutatakse. Kuid isegi sellisel juhul peaksid neil olema tõendid, mida pole aga piisavalt."

Putin kinnitas, et suvise jalgpalli MMi korraldaslikul poolel on kõik kontrolli all ja staadionid saavad õigeks ajaks valmis.