Kristjan Ilves võistles viimati kolm nädalat tagasi Ruka MK-etapil.Foto: Romina Eggert / Suusaliit
Talisport
14. detsember 2017, 16:27

Kristjan Ilves naaseb televiisori tagant MK-karussellile, aga tervis pole veel 100% korras

"Okei. 100% ei ole, rinnus krõbiseb, aga läheb järjest paremaks," vastab kahevõistleja Kristjan Ilves (21) oma tervist puudutavale küsimusele.

Tõtt-öelda on see pisut ootamatu vastus, sest haigus puges Ilvese naha vahele juba novembri lõpus Ruka MK-etapil ehk ligi kolm nädalat tagasi. Aga midagi hullu ei tohiks olla, sest erinevad analüüsid ja proovid olid korras. Ülehomme on ta Ramsau MK-l igatahes stardis ja loodab, et tervis võistlemist ei sega.

Küll aga ütleb Ilves, et suuri ootusi ta endale Ramsauks ei pane. "Eile tegin vähe kiiremaid liigutusi, kõige hullem ei tundunud," lausub ta telefonitsi Õhtulehele.

Merepinnast pisut üle 1000 meetri kõrgusel asuvasse Ramsausse jõudis Ilves juba eelmisel neljapäeval. Sellest ajast saati on ta hüpanud ja vaikselt suusatanud. Päev päevalt olla suusarajal vunki juurde pandud. 

 

Charging batteries ☀️❄️🏔 💪#austria #mountains #skiing #wonderfulplace #fisnoco

A post shared by Kristjan Ilves (@teamilves) on


Aga esimese nädala oli ta enda sõnul audis. Lihtsalt puhkas ja ravis end koduses Elvas. Palavikku küll kordagi polnud, aga nohu ja muud hingamisteede probleemid on tippsportlase jaoks märksa tõsisem mure kui nii-öelda tavakodanikele. Taas liigutama hakkas ta end 3. detsembril, kui konkurendid võistlesid Lillehammeris.

Ilves jälgis toda andmist televiisorist. Tihti seda ei juhtu, sportlase mäletamist mööda viimati kevadel, kui ta otsustas Aasia turnee asemel Kesk-Euroopas treenida ja Lahti MMiks valmistuda. "Ega mulle väga vaadata ei meeldi. Ajab tuhina peale, siis ei suuda üldse paigal olla," lausub ta.

Ja lisab, et ehk on sunnitud pausist ka miskit kasu. "Pea on puhanud ja lihaste seisukord on ka parem. Enne oli suhteliselt kõva vunk taga. Muidugi kahju, et hoog tuli maha võtta haiguse arvelt."

Samal ajal kui Ilves haigusest kosus, otsustas rahvusvaheline suusaliit FIS tippriikide olümpiakvooti neljalt sportlastel viiele suurendada, mistõttu pääseb praeguse seisuga Pyeongchangi nelja Eesti kahevõistleja asemel kaks.

Ilvese koht mõistagi ohus pole, kuid vähenenud kvoot võib tekitada probleeme tema taustajõudude osas. "Nagu aru sain, siis kahe sportlase kohta saab võtta kaks hooldemeest ja treeneri. Praegu käime [võistlustel] kahe treeneri, kahe hooldemehe ja füsioterapeudiga. Päris palju kohti jääb puudu. Aga loodetavasti kuidagi ikka saab, see on juba EOK rida."

Ta lisab, et rõõmu FISi otsus ei valmista. "Eks ta ole ikka väga kehv. Suusaliit kui ka EOK on palju panustanud, et saaksime tiimiga peale. See oli sportlastele väga tähtis kui ka majanduslikult anti päris hea põnts. Aga tuleb üle olla, natuke on veel aega, olümpiakohata poisid peavad ise tublid olema. Kahjuks minu tulemused seda kuidagi ei mõjuta."

Ramsaus on nii lau- kui ka pühapäeval kavas normaalmäe võistlus (HS 96). Ilves on Austrias ainus eestlane, sest Karl-August Tiirmaa jäi tõbiseks. Han Hendrik Piho, Kail Piho ja Andreas Ilves testivad sel nädalavahetusel oma võimeid USAs Steamboat Springs'is toimuval kontinentaalkarikasarja etapil.

Rukal sai Ilves 12., 19. ja 27. koha, mille eest teenis kokku 38 MK-punkti. Praegu jagab ta sarja üldarvestuses koos sakslase Terence Weberiga 20.-21. kohta.