TULEVIKUVÄLJAVAADE: USAs asutatud ettevõte Aspire Health lubab arvutiprogramme kasutades öelda, kas patsienti tasub veel ravida või on parem lasta tal raviraha säästmiseks surra. Pilt on illustratiivne.Foto: Vida Press
Maailm
14. detsember 2017, 18:30

ÕÕVASTAV: USA ettevõte reklaamib surmaalgoritmi, mis hoiab ravikulusid kokku (28)

Uued arvutiprogrammid suudavad inimeste eeldatava eluea võimalikult täpselt välja arvutada, kinnitab Bill Frist, kes asutas USAs ettevõtte Aspire Health.

„Saame öelda, kas patsient sureb nädala, kuue nädala või aasta pärast. Saame raviplaanidele lisada patsiendi ravi hinna,“ nõnda reklaamib Bill Frist oma ettevõtet Aspire Health, mida finantseerib ka internetihiid Google. Selleks hindab Aspire Health algoritmidega patsientide arstlikke diagnoose ja paigutab nende haiguspildi sagedamini kasutatavate ravimeetodite mustrisse. 

Fristi sõnul saab nõnda vältida olukordi, kus rasketele haigetele pakutakse tarbetut ja kallist ravi. Kui teame, et patsient niikuinii varsti sureb, siis milleks kulutada tema ravimisele raha. 

Palliatiivhooldusele pühendunud Frist kinnitab, et nõndanimetatud surmaalgoritmiga väheneksid ravikulud 40% võrra.

Saksa telekanali Das Erste küsitletud spetsialistid kinnitasid aga kui ühest suust, et inimese elu või surma üle ei tohi otsustada arvuti. Nende sõnul langetab arvuti otsuse andmebaasi põhjal, kuid ei arvesta patsiendi individuaalseid omadusi, mis aga võivad saada otsustavaks. Väga palju sõltub võitlusvaimust ja elutahtest ning just seetõttu elab üks patsient kuus kuud ja teine 15 aastat, kuigi algoritmi jaoks on nad võrdsed. 

Saksa spetsialistid rõhutasid ka, et Aspire Health ei ole avalikustanud kasutatavaid algoritme ja nõnda hakkab elu või surma üle otsustama firma, millest on väga vähe teada ning inimese elu muutub omamoodi ärisaladuseks.