Venemaa president Vladimir Putin pressikonverentsi andmas. Foto: AFP/Scanpix
Maailm
14. detsember 2017, 19:00

VENEMAA PRESIDENT: "Kes ei taha toita oma armeed, hakkab toitma võõrast." (29)

Venemaa president Vladimir Putin andis neljapäeval traditsioonilise suure pressikonverentsi, mida saab pidada presidendivalimiste kampaania avalöögiks.

Kolme tunni ja 41 minuti jooksul vastas Putin 55 küsimusele. Pressikonverentsile oli registreerunud rekordarv ajakirjanikke – 1640. Seega said neist küsimuse esitada vähesed. Telekanali Rossija 1 korrespondent Sergei Briljov näiteks uuris, kas sõjaliste kulutuste kasv viib sotsiaalkulutuste vähenemisele.

Putin vastas, et Venemaal tuleb kindlustada oma julgeolek ning teha seda nii, et majandus kokku ei variseks. Presidendi sõnul  moodustavad Venemaa sõjalised kulutused tuleval aastal 2,8% sisemajanduse kogutoodangust ehk 2,8 triljonit rubla, mis kursi järgi on pisut üle 46 miljardi dollari. USAs aga kulutatakse 700 miljardit dollarit aastas. „Kas meie maa saab endale lubada niisuguseid kulutusi?“ küsis Putin retooriliselt ja vastas: „Ei.“

„Kuid ka sellest 46 miljardist on meile küllalt,“ lisas ta. Seejärel rääkis Putin publikule paar nalja. „Kes ei taha toita oma armeed, hakkab toitma võõrast,“ meenutas ta esmalt vana nalja.

Seejärel jutustas ta tänapäevasema anekdoodi: „Endise ohvitseri juurde tuleb poeg ja ohvitser küsib talt: „Pojake, mul oli siin kortik, kas sa oled seda näinud?“ – „Isa, ära pahanda, ma vahetasin selle naabripoisiga kella vastu.“ Isa palub kella näidata ja ütleb: „Tubli poiss, kell on hea. Tead, homme tulevad meie juurde bandiidid ja röövlid, kes tapavad minu, tapavad ema ja vägistavad sinu vanema õe. Aga sina lähed välja ja ütled: „Tere õhtust! Moskva aeg on 12 ja 30 minutit.“ 

"Meie teiega ei taha ju sellist sündmuste arengut ning just seetõttu tuleb pöörata vajalikku tähelepanu armee ja sõjalaevastiku arendamisele,“ rõhutas Putin teema lõpetuseks.