Kepleri kosmoseteleskoopFoto: NASA
Maailm
14. detsember 2017, 20:10

Google'i tehisintellekt avastas planeedi (11)

NASA teatas täna õhtul peetud pressikonverentsil, et Päikese-laadse tähe Kepler-90 ümber tiirleb ka kaheksas planeet. Eelmised seitse planeeti leiti üles tavapäraste uurimismeetoditega, kuid värske avastuse teinud teadlased kasutasid vaatlusandmete analüüsimiseks Google'i masinõppealgoritmi.

Kui pressiürituse eel arvati, et NASA võib teada anda mõne järjekordse elukõlbliku planeedi avastamisest, siis elusolenditele vast avastatud taevakeha siiski ei sobi. Maast umbes 2500 valgusaasta kaugusel asuva Kepler-90i pinnal on temperatuur kõvasti üle 400 Celsiuse kraadi.

Erakordseks muudab avastuse hoopis see, et planeedi leidis Kepleri kosmoseteleskoobi fotodelt üles end ise õpetav närvivõrk. 

Nüüd on Linnutee galaktikas teada kaks planeedisüsteemi, kus tähe ümber tiirleb kokku kaheksa planeeti. Üks on Päikesesüsteem ning teine Kepler-90.

Kepleri kosmoseteleskoop vaatleb Päikesesüsteemist väljaspool asuvaid tähti ja uurib nende liikumist. Kui planeet tähe eest läbi liigub, tuhmub selle valgus korraks. Selliseid tillukesi varjutusi Kepler otsibki ja praeguseks on neid leitud juba tuhandeid. 

End ise treenivate ja õpetavate algoritmide abil loodavad astronoomid Kepleri andmestikust üles leida ka need nõrgad varjutused, mis varem uurijatel kahe silma vahele jäid.

Kui Kepleri kosmoseteleskoop 2009. aastal kosmosesse lendas, polnud Päikesesüsteemi-väliste planeetide ehk eksoplaneetide kohta kuigi palju teada. Just Kepleri andmed kinnitasid, et planeet pole maailmaruumis kuigi haruldane nähtus. Kui praegu geminiidide meteoorivoolu nägemiseks pilgu taevasse heidate, siis kujutage endale ette, et iga tähe ümber tiirleb tõenäoliselt vähemalt üks planeet.