Helen Nelis-Naukas.Foto: Toomas Tatar
Vehklemine
14. detsember 2017, 19:50

Vehklemisskandaal: alaliit karistas tunnustatud treenerit noorsportlase solvamise ja ründamise eest (17)

Eesti vehklemisliit (EVL) võttis viimasel juhatuse koosolekul arutluse alla treeneri Helen Nelis-Naukase küsimuse. Nimelt olla ta ühel võistlusel ebaväärikalt käitunud. 

EVLi koosoleku protokollis seisab, et Tamara Skoblov avaldas pöördumise, milles ta kirjeldab intsidenti, mis toimus 25. novembril 2017. aastal Tartus Eesti juunioride karikavõistluste ajal. Treener Nelis-Naukas käitus spordiklubi IREM sportlase Sandra Skoblovi suhtes ründavalt, solvas teda ja karjus ta peale. 

EVL küsis Helen Nelis-Naukaselt selgituskirja, milles viimane süüdistab sportlast liigses emotsionaalsuses ja kohtunikke ebakompetentsuses. Oma käitumises aga midagi solvavat ei näe. Hiljem aga teavitas ta EVLi, et on suhelnud Skobloviga ja tema ees oma ebasobiva käitumise pärast vabandanud.

Tartu Kalevi poolt EVLi juhatusele saadetud kirjas kirjeldavad noorportlaste lastevanemad intsidenti, mis toimus kevadel võistluste ajal Haapsalu vehklemissaalis. Avalduses nimetatakse Nelis-Naukase käitumist ebasobivaks ja ebaeetiliseks.

Otsus: 

Juhatus leidis, et treener Nelis-Naukase käitumine on vastuolus lastekaitseseaduse, treenerite eetikakoodeksi ja õpetajate eetikakoodeksi sättega, ebasobiv ja ebaeetiline. Eriti kui selline käitumine on suunatud alaealise sportlase vastu või alaealiste juuresolekul.

EVLi juhatus otsustas keelata kuueks kuuks Nelis-Naukasel osaleda (sh juhendaja või pealtvaatajana) Eestis korraldatavatel alaealiste vehklemisvõistlustel. Ülalnimetatud keelu mitte kohaldada juhul, kui ta ei pane toime uut lastekaitseseaduse või treenerite eetikakoodeksi ja/või õpetajate eetikakoodeksi rikkumist ühe aasta jooksul käesoleva otsuse tegemise päevast.