TartuFoto: Aldo Luud
Jõulud
14. detsember 2017, 20:11

UURING: kui palju Eesti pere kulutab jõulu- ja nääriostudele? (11)

Ferratum Grupp küsitles 21 riigis üle 20 000 leibkonna, et välja selgitada inimeste jõuluaegsed tarbimisharjumused. Uuringust selgus, et Eesti pere kulutab pühadeostudele keskmiselt 247 eurot.

Kõige suuremad kulutajad on sel aastal Mehhiko (34,6 %), Rumeenia (31,9 %), Hispaania (29,6 %) ja Brasiilia (28,2 %). Tabeli teisest otsast leiame Horvaatia (14,4 %), Norra (13,4 %), Soome (12,3 %) ja Hollandi (11,8 %) – need riigid hoiavad oma eelmise aasta positsiooni ning teevad võrreldes ülejäänud riikidega talvepühade ajal vähem kulutusi. Eesti kulutused on teiste riikidega võrreldes keskmised.

Kõige populaarsema valik, mida kinkida ja kingiks saada, on rõivad – selle on esikohale valinud 17,5% vastanutest. Mänguasjad, maiustused ning elektroonika said küsitluses vastavalt teise, kolmanda ja neljanda koha.

Vastajad 11 riigist ütlesid, et rõivad on nende number üks valik kingituste tegemisel. Soome (17,5%) ja Horvaatia (23,9%) kulutavad suure osa leibkonna eelarvest maiustustele ning delikatessidele. Suurbritannia, Rootsi, Austraalia ja Eesti leibkonnad plaanivad aga kulutada rohkem kui 20% pühade eelarvest mänguasjadele.

Eesti elanikud kulutavad kõige rohkem lastele – palju kulutatakse mänguasjadele. Mänguasjadele järgnevad maiustused ja delikatessid, kinkekaardid, rõivad ja jalanõud. Samuti armastavad eestlased pühadeajal reisida. Reisitakse nii kodumaal kui ka välismaal. Eestlased armastavad nädalalõppe spaas ja samuti ka soojamaareise. Reisides ööbivad eestlased suure tõenäosusega Airbnb majades või korterites.

Mis on pühade ajal kõige olulisem?

Inimesed üle maailma peavad pühade ajal kõige olulisemaks ajaveetmist pere ja lähedastega. Seda peab kõige tähtsamaks enam kui 70% küsitluses osalenutest. Sellele järgneb jõulutunde nautimine, mida peavad oluliseks ligi 20% küsitletutest. Kingituste saamist peab tähtsaks kõigest 3% küsitletutest.

•  Uuringus osales üle 21 000 leibkonna. Vastajate vanus jäi vahemikku 18–61 ning 58,8 % vastajatest olid naised. Leibkonna netosissetulekud 20 riigis jäid 555–4580 euro vahele. Leibkonnas oli keskmiselt 2,9 liiget.

•  Uuringu ajal küsiti vastajatelt nende netosissetuleku kohta, kui suured on  nende kulutused jõulude ajal, milliseks tegevuseks kulub kõige rohkem raha ja kas nad plaanivad reisimise ajal kasutada Airbnb'd ja mobiilipanka.

•  Kõik rahasummad olid esitatud iga riigi kohalikus valuutas.  Ostujõu objektiivsemaks kajastamiseks valuutad hiljem ühtlustati. Kõik  uuringus osalejad olid anonüümsed.

Küsitluse viis läbi Ferratum Grupp, mis pakub väikefirmadele nii mobiilipanga, tarbijakrediidi- kui ka laenuteenuseid, mida on võimalik kasutada mobiilsete seadmete abil. 2005 aastal loodud ettevõtte peakorter asub Helsingis ning ettevõte on jõudsalt laienenud 25 riiki üle Euroopa, Aafrika, Lõuna- ja Põhja-Ameerika ning Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna.