Paari päeva jooksul toodi Pärnu haiglasse 154 inimest.Foto: RAUNO VOLMAR / Eesti Päevaleht
Eesti Vabariigi 100. juubel
15. detsember 2017, 00:00

SADA SÜNDMUST, MIS MÕJUTASID EESTIT | 71. koht: metanoolitragöödia (4)

Septembris-oktoobris 2001 Pärnus ja Pärnumaal 68 inimese surmaga lõppenud tehnilise piirituse (metanooli) joomise juhtum on olnud traagilisim omataoliste seas.

Tragöödia algas 9. septembril, kui politsei sai teate ühes Pärnu ühiselamus surnud naisest. Paari päeva jooksul toodi haiglasse 154 inimest, kellest 111 olid metanoolimürgistusega. Kahe kuu jooksul suri 43 inimest kodus ja 25 haiglas, 44 invaliidistus. Järgmise kahe aasta jooksul suri veel 26 algses tragöödias ellujäänut.

Uurimises tuvastati, et ohvrid tarvitasid salaviina pähe firmast AS Baltfett varastatud metanooli, mis oli mõeldud kütuse valmistamiseks. Varguse organiseeris Sergei Maistrišin, kes müüs metanooli salaviinakaupmees Aleksei Sobolevile, kes omakorda metanooli pudelitesse villituna soovijaile müüma hakkas. Metanooli joojad ei osanud ohtu aimata, sest vedelikku on raske alkoholist eristada. Mürgistus andis märku tasapisi halveneva enesetunde ja silmanägemise hägustumisega.

Tragöödia juhtis tähelepanu Eesti alkoholiturule, millest salaalkoholi tarbimine moodustas keskmiselt 15%. Peamine põhjus, miks inimesed otsustasid salaalkoholi tarbimise kasuks, oli tunduvalt madalam hind. Samas näitas metanoolitragöödia ohvrite taust (ohvriteks olid ka keskklassi taustaga inimesed), et küsimus ei olnud ainult hinnas. Osa ohvreid tunnistas, et salaviina joodi seepärast, et ühise olemise käigus tuli alkoholist puudus ja oli teada, kust seda juurde osta.

Siiski ei hakanud riik pärast tragöödiat alkoholipoliitikat muutma, vaid keskendus salaviinaäride likvideerimisele. Inimeste teadlikkus kontrollimata salaalkoholis peituvatest ohtudest on küll suurenenud, kuid paraku pole metanoolimürgistusse suremise juhtumid kadunud. Samas võib tõdeda, et kasvanud on arusaam, et n-ö althõlma alkoholi ostmine pole normkäitumine.

Allikad:

Raido Paasma „Uks uueks metanooolitragöödiaks on praokil“. Maaleht, 07.09.2016.

Rasmus Kagge ja Argo Soolep „Pärnu metanoolitragöödia õppetund oli üürike“. Postimees, 28.04.2003.