Kommentaar

Aimar Ventsel | Kas tasub ikka nägu mustaks võõbata? (37)

LISA KOMMENTAAR

17. detsember 2017, 19:52
Ma tunnen ka end solvatud ja ahistatuna kui näen blondeeritud juustega aafriklasi
Peeter17. detsember 2017, 16:02
"põhjustas Eesti teadlikumates vaatajates pahameelt"??? NAPAKAMATES vaatajates!
Mode, 17. detsember 2017, 11:09
Oh ja ah!17. detsember 2017, 11:08
Saates tehti paljusid tumedanahalisi järgi, aga vaene Getter, kes oli vaid kõrvalosaline, jäi ette... lollusel on omadus aina kasvada, ei see kahane!
allar_17. detsember 2017, 08:52
Tegelikult tuleks teha saade "Müstiline USA", kus Vseviov võiks täpsemalt rääkida näiteks sellest, kuidas veel 1930ndatel lintšiti ühte mustanahalist avalikult aeglasel tulel, kuidas seda tulid vatama suured rahvahulgad ja kuidas selline praktika lõpetati tänu Adolf Hitleri avalikule sekkumisele. Meil on sellistest asjadest tõepoolest raske aru saada, see on lihtsalt müstika.
Lauri Vahtre16. detsember 2017, 20:46
"Tegelikult pole midagi raskemat kui teha kellelegi selgeks, et “neeger” pole eesti keeles solvav sõna Eesti Leegionis sõdinud eestlased ei olnud natsid." Kaks märkust. Esiteks Eesti Leegion. Ventsel võiks teada, et Ameerika Ühendriigid otsustasid kõige kõrgemal tasemel, et sunniviisiliselt relva-SS-i värvatud mehed ei olnud ei natsid ega USA vaenlased. Paljud neist muide valvasid Nürnbergi protsessi ajal natsikurjategijaid. Nii et kui kellelegi ei õnnestu selgeks teha, siis võiks selle argumendi välja käia. Teiseks: ah et on võimatu selgeks teha, et "neeger" pole halvustav? Okei, otsustame siis nii: oma kultuurinormide mõistetavakstegemine teistele on võimatu. Aga siis tuleks seda rakendada ka vastupidises suunas. Näiteks mitte tänitama ja täditsema eestlaste kallal, kui neile ei meeldi kott peas ringi käivad naised või pretensioonikad pagulased, kes väidavad, et pühapilt kooliklassi seinal on neile "solvav". Ütleme, siis välja, et me üksteist ei mõista, targem on oma eluterritooriumid lahus hoida ja seepärast me ei soovi ka pagulasi. Jälle ei sobi, eks? Õige ja euroopalik on ju nõuda, et eestlased mõistaksid kõike, saaksid kõigest aru ja oleksid kõigega nõus, aga mitte kelleltki ei tohi nõuda, et nad mõistaksid eestlasi ja saaksid eestlastest aru. On muidugi veel üks tee, mida Ventsel saab tapva vaimukusega taas klassifitseerida "tervetalupoegmõistlase" vaimusünnituseks. Nimelt otsustada, et omas kodus maksavad peremehe reeglid ja asi mutt. Kui sulle ikka ei meeldi ukrainlaste naljad eestlaste kohta, siis lihtsalt ära roni Ukrainasse.
16. detsember 2017, 19:52
see ventsel on ju vana tuntud kultuurimarksist,sama hästi oleks leht võinud sellise jutukese lobjakalt tellida,tulemus olnuks sama.
Maalikunstnik16. detsember 2017, 13:06
Mismoodi maalida poliitkorrektselt tumedanahkset? Kas blondina ja kahvanäoga. Kas lühemate käte ja õhemate huultega?
Mis mei viga on?16. detsember 2017, 14:28
Ilmselt tohib eestlasest artist jäljendada vaid teist samast soost omaealist eestlast?Minu meelest suhtuvad artistid oma jäljendatavasse austusega ja lugupidamisega. Olen vaadanud kõiki saateid,mul ei ole küll ühegi artistile midagi ette heita. Kes saab aru teisiti, siis on probleem ilmselt kahe kõrva vahel. Meil on ammu juba eestlasi tumedama nahavärviga, neid ei jää vähemaks, vaid tuleb juurde. Kas neil tuleks keelata esinemine?Kas see poleks rassism?
Lugesin16. detsember 2017, 09:30
artiklit. Üldjoontes on kõik õige, aga... G Jaani juhtumis polnud ju tegemist mingi blackfacemisega, vaid artisti tõetruu jäljendamisega. Blackface tähendab karikeerimist ehk näo ja ainult näo möksimist artiklit. Üldiselt saan täiesti aru, mida etnoloog on öelda tahtnud. Kahjuks teeb ta artiklis seda valedel alustel. G Jaani jäljendas välismaist artisti, olles muudetud võimalikult tolle sarnaseks. Blackfacemine on aga mustanahaliste karikeerimine, kui värvitakse nägu ja üldjuhul ainult nägu süsimustaks ja huuled leekivpunaseks, valged hambad ja silmavalged välkumas. Antud juhtumil polnud sellega aga mingit pistmist. Seega artikli autor on kirjatöös kujutanud artisti vääralt ja ekslikult kui blackfacejat, selmet neutraalselt antud näite põhjal analüüsida, miks selline arvamustetorm üldse paisus.
16. detsember 2017, 09:35
Vabandust, et osa juttu topelt. Postitamisaknas nägin seda ühekordselt ja korrektselt.
vaatasin just16. detsember 2017, 05:45
kella 5eid bbc uudiseid,näidati naturaalseid musta mandri valitsejaid,hea,et enne uinumist ei näinud.
RS216. detsember 2017, 04:35
Juba artikli esimeses lauses räme ämber mitte "...teadlikumates vaatajates pahameelt,,,", vaid "...l0ll-ID 00tlikumates vaatajates pahameelt..."
Aimarit16. detsember 2017, 08:53
lugedes tekkis kohe pilt kuulekast Brežnevi-aegsest poliitpropagandistist. Et Geord Ots oli neegritmängides pähh ja Mihkel Jaakson end valgendades kaka.
Miks15. detsember 2017, 22:05
ainult Getter Jaani hammaste vahel on? Esinejaid oli ju kaks.
Igaühele oma.15. detsember 2017, 19:57
Lahendus iseenesest väga lihtne. Valged teevad saateid valgetest ja valgetele ja tumedanahalised tumedanahalistest ja tumadanahalistele. Siis pole kummalgi mingit solvumist ega rassismi. Pole asja, mille peale nad ei solvuks. Aga tee või tina, nad on ju teist tegu ja teist nägu. Valge mees pole selles süüdi, et jumal nad selliseks loonud on.
J..17. detsember 2017, 13:02
Ei see oleks ka rassism-"miks valged ei taha oma saadetes mustanahalisi näidata? Kas ei kõlba neile jah?"
Tegelikikult areneb see teema jaburuseni välja ja sallivlased on vist viimased kes sellest aru saavad...loodetavasti on neil sel hetkel piinlik.
salliv tolerast15. detsember 2017, 19:40
Jaa, tasub veel mustemaks võõbata, on juba öeldud, mismoodi asjad on.
..15. detsember 2017, 18:49
olla valge 3. maailma riikides on ohtlik..
" But the 24-year-old was actually born in Mumbai to "typically Indian" parents and is now demandinga DNA test to find out where her unusual looks come from.
The young woman has been shunned and bullied in a country where such features are decidedly unusual.
Valged käpad15. detsember 2017, 18:31
Valget inimest neegriks või indiaanlaseks grimeerida ei tohi, aga Scarlett Johansson pandi "Ghost in the Shelli" jaoks jaapanlast mängima -- vaat see on OK, ükski koer ei haugu.
Eino TAruk15. detsember 2017, 18:20
"Tegelikult pole midagi raskemat kui teha kellelegi selgeks, et “neeger” pole eesti keeles solvav sõna või et Eesti Leegionis sõdinud eestlased ei olnud natsid. Kui inimene teab, et on solvav ja SS on sõjakuritegusid sooritanud organisatsioon, siis... No peaaegu võimatu, ütlen omast kogemusest."
Omast kogemusest tean, et umbluutajale ja aranormaalile on niisama võimatu füüsikaseadusi selgitada. Mis siis kui lameda maa teroreetikute hulk ületab nö. kriitilise massi? Kas auto ühineb haukuva kooriga ja näo säilitamise huvides hülgab terve mõistuse?
Eino Taruk15. detsember 2017, 18:17
"Ka Eestis on järjest rohkem inimesi, kes ei kasuta “n“-sõna, ühinevad ahistamisvastaste kampaaniatega ja nüüd mõistavad hukka ka Getter Jaaniga juhtunu."
Need on kelgunöörid. nende jaoks on rassismisüüdistused jmt. samasugune trend nagu fidget spinner.
15. detsember 2017, 18:14
Kaotame musta värvi siis maailmast ära! Võtame kätest kinni ja skandeerime: musta värvi ei ole olemas!!! Siis ei saa keegi ennast mustaks värvida. Mõni įdįkas pole selle peale tulnud?
vast 15. detsember 2017, 18:06
"Salliv"15. detsember 2017, 17:56
Kui ühel päeval kellelegi ei meeldi et me siin elame ja seda rassismiks natsismiks fassismiks või milleks iganes nimetab kas siis peame omalt maalt välja kolima vä ???
JoppEduardo15. detsember 2017, 17:54
_Kuna näosaates mustanahaliseks grimeeritud esineja põhjustas Eesti teadlikumates vaatajates pahameelt, ..._
Kas ikka teadlikumad vaatajad? Kuuluvad usutaavsti nende hulka kes tsenseeriovad "Pipi Pikksukka" ja teevad teisigi samalaadseid tobedusi. Mina ei pea niisuguseid inimesi teadlikeks. Ja veel - igaüks elagu oma kultuuriruumis ja ärgu tulgu enda arusaaamisi teises kultuururuumis peale suruma. Steinfeldi laulu "Mägra maja" ju mäletame, eks? Ja nüüd - moderaaator, on Sul midagi kõrvade vahel või mitte?
RAA15. detsember 2017, 17:54
Varsti peavad lumememmed ka mustad olema,muidu teeme mustadele liiga.
15. detsember 2017, 18:21
Mis lumememmed. Lumi ikka.
Kui15. detsember 2017, 17:41
tuleb must ,näita ust.Nüüd ei või midagi rääkida,teha-kohe häda.Miks te veate seda häda eestisse,100 aastat Eestis elatud ilma poriprobleemita.
Noh,15. detsember 2017, 17:40
peaks riidekauplustest ära kaotama ka tumedat värvi riidemannekeenid.
15. detsember 2017, 18:05
No peaks küll, need on nii koledad, väldin poode, kus need on. Milleks ennast ehmatada.
bb15. detsember 2017, 17:31
no mis siis teha? tõmmata kõik mustanahalised lauljad saate formaadist maha? siis tekib kisa, et miks ignoreeritakse. või kutsuda kohalikud mulatid saatesse ja neile ainult anda? kas homoseksuaalseid lauljaid võib ka ainult homo etendada?
15. detsember 2017, 18:19
Meie teadlikumad tol@rastid oskavad laulda: n€€gri koht Aafrikas, eks nad seal siis laulavadki.
Aga15. detsember 2017, 17:26
kas ikka päevitada tohib?Artistid ju jäljendasid teisi artiste.Kui nad kellegile ei meeldiks siis neid järgi ei tehtaks.Keegi võiks kusagil arvestada ka meie eluolu ning tegemistega.Las keegi kusagil maailmas kisab,meie võiksime ikkagi edasi elada enda moodi.Lihtsalt on hämmstav,et mitte ükski riigijuht pole oma välismaa kolleege korrale kutsunud ega ka meie esineja eest välja astunud.Nad ju teavad,et laulja ei mõelnud midagi halba.Kui sellise kerge asja puhul ei oska inimeste ees seista,mis siis saab tõsise ohu korral.
jusss15. detsember 2017, 16:57
Kõiki imporditud perverssusi ei maks nüüd ka ülemuslikuks kuulutada ja omaks võtta. Kellele meie kombed ei meeldi, elagu omal maal. Pole vaja tulla siia ja hakata kohalikku keelt ja kombeid tsenseerima.
Njah15. detsember 2017, 17:57
Teadlikumad vaatajad?! Käputäis idikaid kukkus kräunuma. kui "teadlikumatele" ei meeldi, pangu telekas kinni ning kadugu häbenema! Kõige parem eestist võimalikult kaugele.
Joh15. detsember 2017, 18:23
"Teadlikumad" on nagu vanasti olid mõisateenijad, sest nemad on ilma näinud ja püüavad "peremeeste" moodi käituda kuigi ei adu ise tagamaid.