Presidendid Kaljulaid ja NiinistöFoto: Teet Malsroos
Maailm
15. detsember 2017, 12:17

Soome presidendikandidaatidest tuleks sõjas Eestile appi vaid rohelised (76)

Eile õhtul Soome rahvusringhäälingu telekanalis toimunud debatil pidid Soome presidendikandidaadid vastama küsimusele, kuidas nad presidendi ja kaitsevägede ülemjuhatajana toimiksid, kui Eesti paluks Soomelt sõjalist abi.

„Soomele parim viis osaleda Baltimaade kaitsel on pidada enda kaitsest kinni. NATO ja Venemaa konflikt ei piirdu vaid Baltimaadega, isegi kui ta seal algab,“ lausus praegune president ja suure tõenäosusega ka järgmiseks presidendiks saav Sauli Niinistö, kirjutab Äripäev.

Niinistö kõne ajal noogutas kaasa Tuula Haitanen, kes lisas: „Siis räägime juba kolmandast maailmasõjast. Kaitseme oma maad, õhku ja territoriaalvett.“

Ka Matti Vanhanen tõdes, et esmalt on vaja kaitsta Soome piiri: „On tõenäoline, et Soome kaudu proovitakse Eestit rünnata ja me peame seda takistama.“

Paavo Väyryneni sõnul oleks Venemaa rünnaku puhul sihtmärk ka Soome. „Püsime väljas,“ vastas ta küsimusele. Vaid roheliste kandidaat Pekka Haavisto andis ettevaatliku vastuse abi lähetamisest Soomele sobival viisil, näiteks toetustegevusega.