Jõulupraad ja hautatud kapsas käivad kokku nagu sukk ja saabas. Foto: Jörgen Norkroos
Jõulud
16. detsember 2017, 00:01

Kaubanduses läheb kapsaralliks enne esimest adventi (1)

Salvesti kolmest müügil olevast praekapsast on kõige pikema ajalooga n. ö. klassikaline praekapsas, seda on firma müügi- ja turundusjuhi Triin Kõrgmaa sõnul toodetud juba 50ndate aastate lõpust. Ainus retseptimuudatus toimus 90ndate keskel, kui vähendati rasva- ja soolasisaldust. „Aga Salvesti mulgikapsa tootmist alustati juba 1951.aastal,“ toob ta välja kohaliku kapsaturu staažikaima tegija.   

Põltsamaal hakati kapsaid purki panema 1960. aastate alguses, toona rajati ka uus konservitehas. Täna turul olevate praekapsaste retsept pärineb aastast 1973, siis jõudis müügile  „Põltsamaa searasvaga praetud hapukapsas“. Samal aastal sündis ka „Põltsamaa hautatud värske kapsas“, tänagi müügil oleva mulgikapsa retsept pärineb aastast 1972. 

„Kui varem kasutati praekapsaste valmistamisel peamiselt vaid searasva, siis viimased pea kümme aastat oleme kapsasid valmistanud taimeõliga, mõeldes jõuluõhtul ka taimetoitlastele,“ ütleb Felixi turundusdirektor Marek Viilol. 

"Kõige suurem purgikapsaste ostmine toimub siiski vahetult enne jõulupühi," märgib  Felixi turundusdirektor Marek Viilol. Foto: Aldo Luud

Kõrgemaa sõnul suureneb kaupmeeste huvi praekapsaste vastu oktoobri lõpus - novembri alguses. „Palju oleneb ka ilmast – külmad ilmad ja esimene lumi garanteerivad ka paremad müügimahud,“ tõdeb ta. Ka jõulude ja aastavahetuse ajal on praekapsaste müüginumbrid keskmisest muidugi kordades kõrgemad.  

Viioli sõnul algab Põltsamaal kapsa suurem väljastamine tehasest tavaliselt juba septembri lõpus või oktoobri alguses, mil hakatakse valmistuma jõulutoodete väljapanekuteks. „Tõeliseks kapsaralliks kaubanduses läheb tavaliselt enne esimest adventi. Aga kõige suurem purgikapsaste ostmine toimub siiski vahetult enne jõulupühi alates 20. detsembrist,“ teab Felixi turundusdirektor.