Kalev ErmitsFoto: Hendrik Osula
Talisport
15. detsember 2017, 18:57

Kalev Ermits tegi endale jõulukingi: homme on jälitus, äkki saan sealt veel midagi (4)

Varajane jõulukink? Laskesuusataja Kalev Ermits lubab oma tänast 14. kohta nõnda nimetada küll. Aga lisab, et homme on jälitussõit, lähtepositsioon on hea, ehk saab sealt veel midagi kujuteldavasse kingikotti.

Stardikoht on tõesti hea. Ermits ei eksinud täna Annecy Le Grand-Bornandi lasketiirus kordagi ja oli suusarajal päeva 23. mees (+1.03,4). Kokkuvõttes tähendas see 14. kohta, võidumees Johannes Thingnes Bö oli 1.10,9 võrra nobedam. Aga esikümme jäi kõigest 2,7 sekundi kaugusele.

"Lõpuks võistlus, millega olen ka ise rahul," annab Ermits Õhtulehe reporterile voli end telefonitsi õnnitleda. "Kui ma lugemisega järje peal olen, siis kolmas kord, kui 0+0 lasen. Harva satub, aga õnneks iga kord MK-etapil."

Kes võistlus televiisori vahendusel nautis, nägi, kuidas Ermits hambad ristis viimasest tõusust üles uhas. Stopper näitas, et kolmandal 3,3 kilomeetri pikkusel ringil möödus temast vaid sakslane Benedikt Doll, kelle suusaaeg oli päeva kolmas.

"Sain endast kõik välja küll," ütleb Ermits, kelle karjääri parim tulemus on üle-eelmisel hooajal Presque Isle jälitussõidus saavutatud 11. koht. "Natuke uskumatu, kui tihe konkurents on. Üheksas mees oli 3,3 sekundi kaugusel. Iga sekund on arvel, ka laskma peab kiiresti, 40sekundilisi tiire ei saa lubada." 

Östersundi jälitussõitu mäletate? Seda, kus Ermits viimases püstitiirus täielikult hävis, vaid ühele märgile pihta sai ja seetõttu punktikohale adjöö ütles. Tänaseks oli ta samalaadseks olukorraks valmistunud. "Olin läbi mõelnud, et sama viga ei teeks. Kahju, et nii juhtus, aga tänaseks päevaks on too võistlus unustatud. Sain uue võimaluse."

Täna kaotas Ermits suusarajal kiireimale mehele (võidukale Böle) 1.03,4, Östersundi sprindis 1.12,6 ja Hochfilzenis 10 km peale 2.25,7. Säärasele kõikumisele on sportlasel lihtne põhjus. Kas tema ise läks Austrias suusa- või hooldemehed määrdevalikuga alt.

"Vaatasin, et oleksin tol päeval nullidega 56.-57. olnud. Jumal tänatud, et 0+0 ära ei raisanud," meenutab ta heatujuliselt. 

Ja lisab oma suusavormi kohta: "Enam-vähem suusaga olen sprintides natuke pealt minuti kaotanud, need on üsna arvestatavad ajad. Tunde poolest ütleks, et olen paremat seisundit kogenud. Tahaks loota, et jaanuaris-veebruaris jõuan igal tõusul kargama hakata ja laskumisel ära taastuda."

Tänane õnnestumine on eriti positiivne arvestades möödunud hooaega, mis suuresti kehva tervise nahka läks. "Hooajaks valmistudes ma väga eesmärke ei seadnud, tahtsin sõidurajal mingi konditsiooni taastada. Aga kui Östersundis maitse suhu sain, et punktile on täitsa asja, aga hakkasin ise lõpus vingerpussi tegema, siis ajas kurjaks küll.

Teadsin tegelikult, et küll see punkt tuleb, aga kui Hochfilzen aia taha läks, siis kibelesin ja muutusin kärsituks. Roland ja Rene on juba punkte võtnud, tahtsin ise ka saada."

Täna ta need sai. Lausa 27 tükki. Need annavad MK-sarja üldarvestuses 49. koha. Lessingul on punkte 10, Zahknal 7.

Homme kell 15.45 on põhjust telerid ETV2 peale kruttida, sest just siis algab Prantsusmaal meeste 12,5 km jälitussõit, mille stardijärjekord on vastav tänastele tulemustele.