Foto: Eesti Raudtee
Eesti uudised
17. detsember 2017, 13:07

Eesti Raudtee juhatuse liige võeti altkäemaksu tõttu vahi alla (43)

Laupäeva õhtul võeti vahi alla Eesti Raudtee juhatuse liige Sergei Fedorenko, keda kaitsepolitsei kahtlustab altkäemaksu andmises ja võtmises.

Sergei Fedorenko oli Eesti Raudtee liiklusdirektor, keda kahtlustatakse altkäemaksu andmises ja ka võtmises. Samuti on kinni peetud altkäemaksu andmises kahtlustatav ettevõtja ning kaks altkäemaksu andmisele kaasa aidanud isikut, ent neid veel vahi alla ei võetud, kinnitas prokuratuuri avalike suhete juht Harry Tuul. Kuriteokahtlustused on seotud Eesti Raudtee juhatuse liikme tööülesannetega.

Kriminaalmenetlust on alustatud karistusseadustiku paragrahvide alusel, mis käsitlevad altkäemaksu andmist ja võtmist, vastavalt KarS § 298 ja 294. Menetlustoiminguteks saab isikut kinni pidada kriminaalmenetluse seadustiku § 217 alusel kuni 48 tunniks, misjärel peab prokuratuur kas taotlema kohtus kahtlustatava vahi alla võtmist või ta vabastama. Kriminaalmenetlust viib läbi kaitsepolitseiamet ja juhib riigiprokuratuur.

Läbi otsiti ka terminalioperaatori AS Vopak E.O.S. ja selle tütarettevõtte AS E.R.S. kontor, kirjutab Delfi. Meie bürooruumides viibisid eile kaitsepolitsei ametnikud, kes tutvusid E.R.S.-i tegevust puudutava dokumentatsiooniga, teatas Vopaki pressiesindaja Delfile.

AS Eesti Raudtee juhatuse esimees Erik Laidvee ütles: „Kahetsusega peame tõdema, et AS Eesti Raudtee juhatuse liige on kinni peetud. Kindlasti kavatseme teha igakülgset koostööd uurimisorganitega ja kui süüdistused vastavad tõele, siis on see väga suur pettumus, et aastaid meie organisatsioonis töötanud spetsialist osutus ebaausaks inimeseks. On selge, et sellise süüdistusega inimene ei saa meie organisatsioonis tööd jätkata.“

2015. aasta märtsis astus tagasi toonane Eesti Raudtee juhatuse esimees Ahti Asmann, kes kasutas ettevõtte kütusekaarti isiklikuks tarbeks. „Olen teinud seoses avalikkuses küsimusi tekitanud kütusekaardi kasutamisega nõukogule ettepaneku mind ametist vabastada,“ kommenteeris Ahti Asmann 2015. aasta märtsis Delfi Ärilehele.

Eesti Raudtee juhatuse esimehe Ahti Asmanni diiselmootoriga Audi A6 Allroadi kütusekulu oli ettevõtte raamatupidamispaberite järgi ligi 20 liitrit 100-le kilomeetrile, sest tema kütusekaarti kasutas ka ettevõttega mitteseotud isik, kirjutas Õhtuleht toona.