Foto: Reuters/Scanpix
Eesti uudised
16. detsember 2017, 11:48

IT-ekspert Roonemaa soovitab kiiresti netiparoolid ära vahetada (33)

Infotehnoloogia ekspert ja portaali geenius.ee Hendrik Roonemaa soovitab kõigil Eesti inimestel oma internetiparoolid kiiremas korras välja vahetada, sest reedel avalikustatud leke on arvatust märksa suurem, kirjutab ERR.ee.

"Igaks juhuks peaks iga eesti inimene täna oma paroolid ära muutma. Igal pool, kõik vanad paroolid, mis kasutuses, tuleks kohe praegu välja vahetada," rääkis Roonemaa Vikeraadiole.

Ta lisas, et kogu leke oli oluliselt suurem, kui välja paistab. Teisalt rahustas ta, et juhtunu pole väga erakordne, kuna paroole lekib ja kontode sissemurdmisi toimub igal päeval.

Tehnoloogiaajakirjanik ja portaali Geenius.ee peatoimetaja Hans Lõugas ütles Delfile, et paanikaks pole põhjust, sest seoses lekkinud 200 000 parooliga midagi üleöö katastroofilist juhtunud ei ole ning võimalik oht võib puudutada vaid neid, kes pole 3-5 aasta jooksul paroole vahetanud.

Riigi infosüsteemi ameti intsidentide lahendamise osakond (CERT) teavitas reedel ligi 200 000 eestimaalast sotsiaalmeedia konto paroolide lekkimisest. CERT-i juht Klaid Mägi ütles ERR-ile, et kui varem oli teada, et paroolid lekkisid räsidena ehk krüpteeritud kujul, siis kolmapäeval sai riigi infosüsteemide amet teada, et paroolid on ka n-ö lahti murtud.

"Info, et paroolid on lekkinud, laekus aasta või poolteist tagasi ja toona teavitasime kõiki asutusi, et paroolide räsid on lekkinud ja peame valmis olema, et keegi paha inimene arvutab räsid lahti ja saab teada päris paroolid. Kutsusime üles kõiki inimesi, et minge muutke oma paroolid ära," selgitas Mägi. "Üleeile saime aga teada, et keegi ongi ette võtnud ja kõik parooli räsid lahti arvutanud ja saanud teada päris paroolid," lisas ta.

Mägi sõnul teavitas CERT nüüd asutusi ja organisatsioone teist korda, kokku ligi 200 000 inimest, kelle e-posti aadress on .ee-lõpuga.

Kontrolli, kas sinu mõni suhtlusvõrgustiku parool on kaduma läinud SIIT!