Kalev/Cramo vs Riia VEF.Foto: Alar Truu
Korvpall
17. detsember 2017, 18:54

7 VÕTIT | Kalev/Cramo alistas napilt Riia VEFi ja pääses Ühisliiga punase laterna rollist + GALERII (2)

Eesti esiklubi Kalev/Cramo võttis Saku suurhallis korvpalli Ühisliiga raames vastu Riia VEFi ja alistas vastased 98:94. Turniiritabelis tõusti kahe võidu ja kaheksa kaotusega VEFist (üks võit, seitse kaotust) mööda. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Külmem pea. Minut enne lõppu tegid Branko Mirkovici vabavisked seisuks 94:94. Siis viskas VEF mitu korda järjest mööda ja Erik Keedus tabas kahest vabaviskest ühe. 21,1 sekundit enne lõppu tabas Isaiah Briscoe samuti kahest ühe ning VEFi rünnak jäi Corey Hawkinsi peale, kes otsustas individuaalse lahenduse kasuks ja viskas üsna raske kolmese mööda. Siis ei suutnud VEF viga teha ja Briscoe lähivise vormistas lõppskoori.

Kalev läks nukra avapoolaja (52:54) järel juhtima kohe kolmanda veerandi alguses ja enne otsustavat perioodi juhiti 73:65. Võidust oli asi siiski kaugel, sest VEF leidis alati mooduse, kuidas Kalevi kaitset, mis viimasel veerandil taas logisema hakkas, lahti murda.

2. Kui meeskondlikult tegutses Isaiah Briscoe, kes on viimastel nädalatel isekuse tõttu rohkelt kriitikat saanud?

Täna oli pall rohkem Branko Mirkovici kui Briscoe käes ja Kalevi mäng ei sõltunud ameeriklase tegutsemisest enam nii palju kui näiteks nädala eest Minskis.

Aga pigem üritas Briscoe võimalusi luua ikkagi iseendale kui meeskonnale ja viimase veerandi keskel jooksid Mirkovici pingil istumise ajal rünnakud läbi tema. Kohati ka õigustatult, sest ameeriklane teenis mitmel korral järjest vabaviskeid ning hoidis Kalevit napilt ees. Aga numbrid võtavad Briscoe päeva üsna hästi kokku: visked väljakult 16st 5, vabavisked 8st 6, kaks resultatiivset söötu, kolm pallikaotust.

3. Millised käigud leidis Kalevi uus peatreener Donaldas Kairys tänaseks?

Kristjan Kanguri rolli suurenemist oli märgata juba varem ja VEFi vastu edutati veteranmängija algkoosseisu. Suurema üllatusena kuulus algviisikusse Janari Jõesaar, kelle mänguaeg kahanes eelmistes Ühisliiga kohtumistes 10 minuti kanti.

Teist poolaega alustas aga Jõesaare asemel Erik Keedus, Kanguri asemel Bojan Subotic ning koosseisus polnud ka Isaiah Briscoe'd ja Cedric Simmonsit. Eesmärk oli ilmselge: leevendada kaitsemuresid, mis lasid VEFil avapoolajal tabada 18st kaugviskest lausa 12. Maa-ala variant toimis ja lõi VEFi rütmi segamini. Kolmas veerand võideti 21:11.

4. Kes oli kalevlaste parim?

Branko Mirkovic. Kogenud mängujuht tegi kohati VEFi kaitsega, mida ise tahtis ja kogus lõpuks 27 punkti, 6 lauapalli ja 9 resultatiivset söötu. Võimas!

5. Erik Keedus on sel hooajal olnud Ühisliiga mängudes pluss-miinus näitaja poolest ülivõimsalt Kalevi parim. Kas ka täna?

Napilt, aga ei. 19 minutit mänginud Keeduse pluss-miinus näitajaks jäi +12, parem oli see vaid 27. sünnipäeva tähistanud Bojan Suboticil (+14).

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Riia VEFi peatreener Janis Gailitis: "Mängu saatuse otsustasid vabavisked, mida Kalev sai enam (29st 22 riialaste 19st 15 vastu - A.K.). Olime kaitsemängus ja lauavõitluses väga kaugel korvpalli mängimisest."

Erik Keedus: "Lõpus oli natuke õnne ka, aga millalgi pidid nad kolmeseid mööda viskama hakkama. Lasta neil 94 punkti visata on ilmselgelt liiga palju, aga õnneks ei murdnud nende kolmesed (lõpuks 35st 19! - A.K.) meie vaimu. Kaitsemängu parandamine võtab aega. Abistasime esimesel poolajal kohati liiga palju ja me ei jõudnud viskajatele seetõttu piisavalt kiirelt juurde.

Seda võitu oli väga vaja, olime näljased. Nina ei maksa püsti ajada, aga loodetavasti saime paisu tagant välja. Play-off'i koht pole tegelikult kaugel ja sinna pääsemine on loomulikult meie eesmärk."

7. Mis saab edasi?

Kalevi järgmine mäng Ühisliigas on 7. jaanuaril, kui Tallinnas võetakse vastu Euroliiga hiid Moskva oblasti Himki. Eesti liigas kohtutakse enne jõule veel TTÜ ja Raplaga.