KAHTLUSTEL ON ALUST? USA hirm, et hiinlastel juba on „lendav taldrik“ sai alust 2008. aastal, kui üks sealne kompanii esitles oma leiutist.Foto: AFP / Scanpix
Maailm
17. detsember 2017, 23:50

Pentagon avalikustas aastatepikkuse ufode uurimise programmi (9)

Ühendriikide kaitseministeerium alustas kümme aastat tagasi suurejoonelist ufojahti, milleks Kongress eraldas kümneid miljoneid dollareid, kirjutab New York Times. 

Raha mahutati kaitseministeeriumi salajasse eelarvesse, kust seda oli kõrvalistel pea võimatu leida. New York Timesi väitel kulutati uuringutele igal aastal ligikaudu 22 miljonit dollarit. Üks rahastamise põhjuseid võis olla ka see, et taheti teada, kas Hiina ja Venemaa pole kuidagimoodi oma uuringutes kaugemale jõudnud või koguni ise nõndanimetatud ufosid ei valmista. 

Demokraadist senaatori Harry Reidi eestvõttel alustatud uurimisprogramm on Pentagoni kinnitusel 2012. aastast suletud, kuid New York Timesi allikate väitel kestab siiani hoolimata sellest, et rahastamine kaitseministeeriumi eelarvest lõppes. Nüüd koordineerivad uuringuid CIA ja sõjalaevastik. Projekti algusest peale juhtinud Luis Elizondo astus küll tagasi, tuues katseminister Jim Mattisele põhjendusena vastuolusid uuringutes osalejate seas. „Miks me ometi ei kuluta sellele rohkem aega ja raha?“ päris Elizondo ministrilt.

Suur osa uuringuteks varem eraldatud rahast suunati Reidi miljardärist sõbra Robert Bigelow firmadele. Bigelow tegutseb praegu NASA juures arendades oma iselaienevat/täispuhutavat kosmoselaeva. Bigelow ütles CBSi saates „60 minutit“, et ta on veendunud tulnukate olemasolus ja selles, et ufod on käinud Maal. Ufo-uuringuteks renoveeriti Las Vegases hooneid, kuhu koguti kõik asitõendid, mis vähegi võisid olla pärit tulnukate kosmoselaevadelt. Küsitleti kõiki inimesi, kes väitsid, et on näinud salapäraseid lendavaid taldrikuid või saanud nendega kokku puutudes vigastusi.

Piloodid kohtumistest ufodega

Ufo-uuringutes uuriti USA sõjalennukeilt tehtud videoid ja fotosid. Muu hulgas ka kahe lennukiemalaeva Nimitz F/A-18F hävitaja kohtumisest reisilennukisuuruse objektiga San Diego rannukul 2004. aastal. Suurt huvi pakkus ka Super Horneti pardal tehtud salvestis, mis näitas, kuidas hävitajat ümbritses mingi keeris, mis liikus väga kiiresti ja sealjuures pöörles. Kuulda on ka piloote, kes püüavad mõista, mis see kummaline moodustis on. „Siin on neid palju,“ ütleb üks. Kaitseministeeriumi ametnikud keeldusid kommenteerimast New York Timesi kätte sattunud salvestust ega öelnud, kus ja millal see sündmus toimus. 

Tänavu Kongressist lahkunud endine Nevada senaator Harry Reid ütles ajalehele, et on uhke selle uurimise käivitamise pärast. „See on üks kõige olulisemaid asju, mida ma suutsin Kongressis teha,“ ütles Reid, keda omal ajal toetasid kaks Kongressi juhtivat senaatorit.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi teadur Sara Seager aga nentis, et mõne salapärase objekti avastamine ei tähenda veel sugugi, et see on mõnelt teiselt planeedilt tulnud kosmoselaev. „Inimesed muidugi tahavad uurida salapäraseid asju, kuid sageli ei anna endale aru, et teadus ei ole võimeline kõike selgitama.“ 

Ufo-uuringutega alustas USA kaitseministeerium esimest korda 1947. aastal. Kuni 1969. aastani raporteeriti toona rohkem kui 12 000 juhtumist,  kus võis tegemist olla ufodega. Suur osa neist tähelepanekuist sai loogilise põhjenduse, kuid 701 juhul ei suudetudki tuvastada, millega oli tegu.

Ufod lendavad laupäeviti

Fox News tsiteerib Syracuse Times`is ilmunud lugejakirja, mille autori sõnul on parim päev ufode avastamiseks USA iseseisvuspäev, 4. juuli. Kindlasti seetõttu, et tolle päeva ilutulestik moondub inimeste ajus millekski ebaharilikuks. Just 4. juulil on tehtud 2,11 protsenti ufo-uudiseid neist ligikaudu 121 000 teatati 2001. kuni 2015. aastani. Ka teised riigipühad ja laupäevaööd on ufo-huviliste kuldaeg. Peaaegu üldse ei tule teateid esmaspäevast neljapäevani, aga reedest hakkab nende arv suurenema.