AJU: Branko Mirkovic (palliga) juhtis Kalev/Cramo magusa võiduni, VEFi ameeriklane Corey Hawkins (vasakul) mängutarkusega aga ei hiilanud.Foto: Alar Truu
Korvpall
18. detsember 2017, 00:05

Sõdalane Branko muutis Kalev/Cramo jõuluaja helgeks (2)

Eesti korvpalli esiklubi Kalev/Cramo käändude ja keerdudega hooaeg oleks võinud vahetult enne jõule võtta eriti musta pöörde. Kodus Riia VEFile kaotada oleks olnud äärmiselt mõru, aga Ühisliiga põhjas olevate klubide heitluses suudeti siiski 98:94 peale jääda. Ühtlasi sai uus peatreener Donaldas Kairys Kaleviga Ühisliigas silma pähe.

Novembris Alar Varrakult ameti üle võtnud Kairys tuli pärast mängu ajakirjanike juurde ilmega, nagu oleks tema õlgadelt äsja hiiglaslik koorem maha tõstetud.

"Tunnen ennast suurepäraselt! Jõuluaeg on käes ja poistel oli seda võitu väga vaja. Meil on pärast mängu pallurite ja nende perede seltsis jõuluõhtusöök ja kindasti tuleb see meeldivas õhkkonnas. Pealegi olin meeldivalt üllatunud, et saali tuli päris palju pealtvaatajaid," rääkis leedulane rahulolevalt. Ametlikel andmetel oli kohal siiski vaid 600 silmapaari.

Üle pika aja mängis Kalev/Cramo Saku suurhallis, sel hooajal on nende kodusaaliks olnud üldjuhul Kalevi spordihall. Et reedel ja laupäeval oli suurhall hõivatud, ei saanud mängijad seal isegi kerget treeningut teha.

Kolmesed nagu NBAs

Rõngale pihta saamisega siiski kalevlastel probleeme ei tekkinud, sama kehtis ka VEFi kohta. Esimesel poolajal tabasid külalised kolmepunktiviskeid 18st 12, lõpuks 35st 19. Kalev realiseeris kaare tagant 27st üritusest 12. Kahe peale tabatud 31 kaugviset on Ühisliiga ajaloo teine tulemus, ka VEFi avapoolaja 19 kolmest maandub rekordite raamatus teisele kohale. Nagu Houston Rockets oleks Eestimaale mängima tulnud!

Kui tavaliselt tehakse Kalev/Cramole Ühisliigas otsustavatel hetkedel klassiga ära, siis eile oli külmem pea võõrustajatel. VEFi komplekteeritus pole sel hooajal kuigi hiilgav ja leegionäride hinnaklass ei tundu olevat hirmuäratav. VEF sai seisul 94:96 viimase rünnaku endale, aga NBAs üle 15 000 punkti visanud Hersey Hawkinsi poeg Corey otsustas kaheksa sekundit enne lõppu minna raskele kolmesele ja vise jäi selgelt lühikeseks.

"Lõpus oli meil natuke õnne ka, aga millalgi pidid nad kolmeseid mööda panema hakkama. Lasta neil 94 punkti visata on ilmselgelt liiga palju, aga õnneks ei murdnud nende kolmesed meie vaimu. Kaitsemängu parandamine võtab aega. Abistasime esimesel poolajal kohati liiga palju ja me ei jõudnud viskajatele seetõttu piisavalt kiirelt juurde," ütles Kalevi kasuks üheksa punkti ja neli lauapalli toonud Erik Keedus.

Erik Keedus (nr 31). Foto: Alar Truu

Kairys toonitas ametisse asudes, et just kaitse on tema mänguskeemi võtmesõna. VEFi vastu õnnestus ainult kolmas veerandaeg, mis võideti 21:11, ülejäänud perioodidel lasti vastastel visata vähemalt 26 silma.

"Meie plaan polnud kindlasti lasta neil 19 kolmest tabada. Vahepeal ei saanudki aru, mis siin toimub. Ükskõik, mida me avapoolajal tegime, ei töötanud. Pidime midagi muutma ja see õnnestus, sest suutsime neid kolmandal veerandajal pisut üllatada," sõnas Kairys.

Võimalused alles

Keedus toonitas, et kaheksas ehk viimane play-off’i viiv koht pole kaugel. Ääremängijal on õigus, sest kui Kalev on kahe võidu ja kaheksa kaotusega eelviimane, siis kaheksandal positsioonil asuval Permi Parmal on kolme võidu kõrval seitse kaotust.

Kalevlaste parimaks kerkis 27 punkti, 6 lauapalli ja 9 resultatiivse sööduga mängujuht Branko Mirkovic. "Branko on sõdalane. Ta on eriline pallur, kes mängib alati võidu nimel ja meeskonna heaks," kiitis Kairys hoolealust.

Kalevi järgmine mäng Ühisliigas on 7. jaanuaril, kui Tallinnas võetakse vastu Euroliiga hiid Moskva oblasti Himki. Eesti liigas kohtutakse enne jõule veel TTÜ ja Raplaga.