Kaka koos Raio Piirojaga Lillekülas. Foto: JOOSEP MARTINSON
Jalgpall
17. detsember 2017, 22:42

AJASTU LÕPP! Jumaliku andega Kaka lahkub lõplikult areenilt (2)

2017. aasta 17. detsember märgib jalgpalliajaloos päeva, kui endine maailma parim jalgpallur Kaka teatas karjääri lõpetamisest. Üks ajastu saab läbi. Suur mängija lahkub areenilt.

„Isa, seda kõike oli palju rohkem, kui oskasin iial ette kujutada. Aitäh! Olen valmis järgmiseks seikluseks,“ kirjutas 35aastane Kaka Twitteris.

Brasiillase üliedukas karjäär algas Sao Paulo meeskonnas, kust ta 2003. aastal kõigest 8,5 miljoni euro eest AC Milanisse siirdus.

Euroopas tõestas Kaka, et temale sarnast talenti nähakse jalgpallimaailmas haruharva. Järgneval kuuel aastal lõi ta Milani eest 270 mängus 95 väravat, võitis Itaalia meistritiitli, Euroopa Meistrite liiga, UEFA superkarika ja FIFA klubide maailmameistrivõistused.

Milanos on Kaka tõeline legend. Foto: MIGUEL MEDINA

2009. aasta juunis saabus aga suur teade: Madridi Real maksis Kaka eest itaalastele 67 miljonit eurot. Mees sõlmis superklubiga kuueaastase lepingu ja ühines hirmuäratava staaride paraadiga, kuhu kuulusid Iker Casillas, Cristiano Ronaldo, Raul, Sergio Ramos, Karim Benzema, Gonzalo Higuain, Xabi Alonso ja paljud teised.

Madridis ei suutnud Kaka alati oma parimat vormi näidata ja nelja aasta jooksul lõi ta 120 mängus 29 väravat. Korra võideti Hispaania liiga, korra karikasari.

Reali ajastu ei kulgenud Kaka jaoks päris loodetud rütmis. Foto: DANI POZO

2013. aasta suvel saatis Kaka Reali fännidele avaliku kirja, kus selgitas, miks ta tiimist lahkuda soovib. Ta naasis Milaanosse ja käis oma endise klubi eest väljakul veel 37 mängus, kuid lahkus juba aasta hiljem Ameerika Ühendriikide suunas, kus liitus Orlando City meeskonnaga. MLSi nime kandvas profiliigas jäi kolme hooaja jooksul tema arvele 75 matši ja 24 väravat. Karikaid tol perioodil ei õnnestunud võita. MLSi aja sisse jääb ka laenuperiood oma kasvatajaklubisse Sao Paulosse.

Brasiilia koondises debüteeris ta 2002. aastal ning peagi krooniti mees juba maailmameistriks. Tõsi, MM-finaalturniiril mängis Kaka kokku kõigest 25 minutit. Hiljem võideti kahel korral Konföderatsioonide karikaturniir. Kokku pidas ta Brasiilia särgis 92 mängu, millest üks toimus 2009. aastal Lilleküla staadionil. Kodumaa eest lõi ründav poolkaitsja 29 väravat.

Kaka Lillekülas. Foto: JOOSEP MARTINSON

2007. aastal võitis Kaka Balon d’Ori nime kandva autasu ehk valiti maailma parimaks jalgpalluriks. Pärast tema triumfi on kõik võidud läinud kas Lionel Messile või Cristiano Ronaldole.