Ragnar Klavan (punases) on Joel Matipi vigastuse järel kerkinud Liverpooli kaitseliini liidriks.Foto: Reuters/Scanpix
Spordiblogi
18. detsember 2017, 00:06

Kaarel Täll | "Mees, müüt, legend. Üks ja ainus – Raggy!" (3)

„Andke talle Barcelona särk ja Coutinho arvab, et mängib seal koos kahe Messiga,“ teatab üks internetihunt Redditi foorumis. „Andke parem Messile Liverpooli särk ja Coutinho näeb väljakul kahte Klavanit,“ vastab teine.

Tänaseks võib kindlalt öelda, et Viljandi mehest Ragnar Klavanist on saanud omamoodi internetisensatsioon. Eile jooksis ta 30. korda väljakule Inglismaa jalgpalli kõrgliigas, seljas üle planeedi kuulsa Liverpooli särk.

Ilmselt võib kõiki tema tiimikaaslasi pidada mingil määral sotsiaalmeedia fenomeniks, kuid Klavani ümber toimuv on Eesti jalgpallis midagi uut. Kogu kompoti mõistmiseks tuleb tagasi minna eelmise aasta suve keskpaika, kui Liverpool teatas, et 5 miljoni euro eest osteti 30aastane eestlane. Meie spordiajaloo suur päev külvas Inglismaal palju segadust. Kes? Ainult 5 miljoni eest?

Tõsi, sellise raha eest tänapäeva tippjalgpallis mängijaid ei liigutata, eriti tiimis, kus eesmärgiks on Inglismaa meistritiitel. Twitter ja Reddit läksid keema: „Kas niimoodi loodab peatreener Jürgen Klopp astuda vastu Manchesteri Unitedile ja Cityle, Londoni Chelseale?

“Sisuliselt kolme keskkaitsjaga saadi liigas neljas koht ja taas saabus suvi. Kõik, ka Klavan ise, olid kindlad, et Klopp värbab tagaliini lisajõudu. Augusti viimseks päevaks oli kolmik aga sama: Klavan, Dejan Lovren ja Joel Matip. Nüüd tõmmati Twitteris saag korralikult käima. „Mitte ükski meie kaitsjatest ei kvalifitseeruks mängima mõnda tõelisesse tippklubisse, kellega loodame konkureerida!“ räusakas keegi. Samal teemal leiab tuhandeid sõnavõtte.

Kainelt mõeldes polegi Klavan negatiivses vastukajas süüdi. Arvan, et suurema üleminekusummaga olnuks veebiekspertide jutt teine. Mõni lihtsalt keeldub uskumast, et 5 miljoniga võib saada niivõrd vinge mängija, nagu Ragnar seda tegelikult on. Õnneks jääb kriitikute kisa vaid hüüdja hääleks kõrbes – Klopp usaldab Klavanit piisavalt, selle tõestuseks olgu need 30 Premier League’i matši. Seda on rohkem, kui ta mängis omal ajal Flora särgis Eesti meistriliigas.

Kogu eelmainitud kriitika kõrval kõlab ka teistsuguseid kommentaare: „Kas olen ainus, kes arvab, et 5 miljoni eest saime väga hea kaitsja?“ Ka sel teemal leiab lugematu hulga mõtteavaldusi. „Viikingi“ hüüdnime teeninud mees on „taskusse pistnud“ maailma paremaid ründajaid, ta ei lähe väljakul mitte kunagi endast välja, viimasel ajal näeme, et just Klavan ongi Liverpooli kaitseliini liider.

Enesekindluse kasvu pealt on temast mingil määral saanud ka mängu ehitaja, nagu mäletame Augsburgi aegadest. Piisas Ragnaril anda Moskva Spartaki vastu üks täpne 50-60 meetri pikkune diagonaalsööt, kui järgnes säutsude paraad, kus iga mõne sekundi järel mainis keegi tema nime. Peab tunnistama, et võrdlused Xabi Alonso aegse Liverpooliga panid muigama küll. Nagu ka paralleelid Lionel Messi ja Philippe Coutinhoga. Fännide vaimukused on mängu osa, samamoodi nagu meelevaldne kriitika.

Ja lõpetuseks loomulikult „Klavan's turn“ ehk Klavani pööre. Kui kõik eelkirjutatu võib tulevikus unustuste hõlma vajuda, siis „Klavan's turn“ jääb ilmselt alatiseks Liverpooli fännifolkloori osaks. Kui keegi pole seda stiilinäidet veel näinud, siis tasub mõni video kohe üles otsida. Huumoriga läheb kaasa ka meedia, ega muidu oleks kõmuleht Daily Mirror artiklit lõpetanud sõnadega: „Jätka samas vaimus, Ragnar! Ballon d’Or ootab.“

„Mees, müüt, legend. Üks ja ainus – Raggy!“ See säuts võtab Klavani elu Twitteris ja Redditis kenasti kokku. Õnneks on Eesti koondise kapten ülimalt tasakaalukas ja tark jalgpallur, kes on korduvalt öelnud, et tema meediat ei tarbi, olgu selleks suvalised klubivahetuse jutud ajalehtedes või fännide korraldatud Twitterimöll.