Foto: Helsingin Sanomate kaanefoto
Maailm
17. detsember 2017, 23:47

Soome salajasim paik: Helsingin Sanomat paljastas sõjaväeluure tegevust (11)

Tikkakoski on 4310 elanikuga linnake Kesk-Soomes paarkümmend kilomeetrit Jyväskyläst põhjas. Varem õmblusmasinate tootmisega kuulsust kogunud asula on nüüd põhjanaabrite kaitsejõudude oluline keskus, muu hulgas asub seal ka õhujõudude staap ja õhusõjakool. Nädalalõpul tekitas Soomes tormi Helsingin Sanomate hangitud eriti salajastele dokumentidele tuginev kirjutis sealsest kaitsejõudude elektroonilise luure keskusest, mis Iltalehti teatel rajati ameeriklaste abi ja rahaga.

Soome kõige salajasem paik on Tikkakoskis Syväojanmäel kaljude all metsa keskel paiknev Viestikoekeskus, selgub Helsingin Sanomate artiklist. Eesti vastav vana termin oli signaalluure, tänapäeva mõistes tegeleb Soome keskus elektroonilise luurega. Põhjanaabrite suurimaid saladusi paljastamata võib siinkohal kinnitada, et luurekeskuse üks olulisi ülesandeid on Venemaa armeeüksuste tegevuse jälgimine ja kaardistamine. Saadud tulemusi jagab Soome ka usaldatavate välisriikide luureametkondadega. Tuleval kevadel arutusele tulev seadusemuudatus muudab Viestikoekeskuse ühtlasi kogu Soome küberkaitsekeskuseks, töötajaskond mitmekordistub ja agaramalt hakatakse jälgima kogu valguskaablites liikuvat infot. Praegu kardetakse, et ka kõiki soomlaste kontakte välisriikidega.

Politsei alustas kohe pärast artikli ilmumist kriminaalmenetlust, et leida salajaste paberite lekitaja. Kaitsejõudude luureülema Harri Ohra-Aho kinnitusel kubiseb Helsingin Sanomate kirjutis vigadest ja vääritimõistmistest. Eriti teeb talle muret see, et kirjutis on sihitud plaanitava julgeolekuasutuste õigusi suurendava seadusemuudatuse vastu. „Võite olla mureta – sõjaväeluure ei tule kontrollima teie kirjavahetust internetis,“ kinnitab luurepealik. Ta möönab, et Helsingin Sanomat saatis kaitseväe juhtkonnale artikli tarvis täpsustavaid küsimusi, millest on kohe näha, et tegemist on laiemat tausta tundva ajakirjanikuga. „Muidu ei oleks ta ju osanud küsida,“ ütleb Ohra-Aho jättes täpsustamata, kas ajakirjanikule vastati või mitte.

Helsingin Sanomate vastutav peatoimetaja Kaius Niemi ütleb, et avaldati vaid osa lehe käsutuses olevast materjalist ja sedagi pärast veendumist, et kirjutis ei kahjusta olulisel määral Soome julgeolekut. „Signaalluurele kavatsetakse anda praegusega võrreldes palju suuremaid õigusi, kuid samas teab rahvas ja ka poliitikud, kes seaduse üle parlamendis otsustama peavad, üllatavalt vähe või üldse mitte millega signaalluure õigupoolest tegeleb. Leidsime, et meie kohus on pakkuda sellest kas või nappi ülevaadet alustamaks arutelu uute seaduste üle, mis oluliselt piiravad kodanike õigusi.“

Päevapoliitiliselt on Helsingin Sanomate kirjutis ja sellele järgneda võivad uued paljastused sattunud keerulisele ajale, sest Soomes lähenevad presidendivalimised ja kodanike õiguste kärpimine võib vähendada Sauli Niinistö praegust ülisuurt populaarsust.