Benu apteekFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
18. detsember 2017, 07:30

PATSIENDID: ravimifirmad ei hooli meist ja võtavad hindu õhust (23)

Euroopa patsientide esindaja kutsub riike üles ühiselt ravimitööstusele vastu hakkama, et hinnad taevast alla tuua.

„Ravimiäri on küüniline äri, milles patsiendid on pantvangid,” nentis Euroopa rahvatervise ühenduse (EPHA) poliitikajuht Yannis Natsis, kes võitleb patsientide õiguste eest üleeuroopalisel tasandil. 

Kuna ravimid, eeskätt uued vähiravimid on kallinenud niivõrd, et nende eest ei jõua enam maksta isegi rikkamad Euroopa riigid, on valdkonda jõudnud arusaamine, et midagi tuleb muuta.

„Ravimifirmad põhjendasid oma toodete kõrgeid hindu pikki aastaid teadus- ja arendustegevuse kulukusega, teisisõnu: nad ei taha liikuda sentimeetritki eemale oma praegusest agressiivsest hinnastamisstrateegiast, mille printsiip on „hinna piir on taevas”,” selgitas Natsis.

Ravimifirmad väidavad, et uue toote arendus maksab 2,2 miljardit eurot või rohkemgi, kuid mittetulundusühingud on teinud eksperimente, kus teadlased töötavad samamoodi ravimite arendamise kallal, ja need näitavad, et uue ravimi väljatöötamine maksab ligikaudu 100–150 miljonit eurot. Isegi kui maksumuseks kujuneks 500 miljonit eurot, oleks see hoopis teine suurusjärk.

Refereeritud artikli täistekst Eesti Päevalehes