JAAK JUSKEFoto: Robin Roots
Meedia
18. detsember 2017, 08:27

PLAGIAADISÜÜDISTUS: Jaak Juske kaaperdas blogipostituse? (11)

Ajaloolast, kooliõpetajat ja Tallinna volikogu liiget Jaak Jusket süüdistatakse plagiaadis. Ajaveebis avaldatud postitus kasvas üle ka kisaks suhtlusvõrgustikus.

Põhjuseks on Juske raamat "Sada põnevat lugu Eesti Vabariigist", milles mitmed avaldatud lood olla võetud teistelt autoritel. Üheks on lahkunud Tallinna koduloouurija Robert Nerman. 

Postitajat häirib, et Juske pole autoritele korralikult viidanud ja jääb mulje nagu need oleks tema enda tekstid.

"Ostsin Jaak Juske värskeltilmunud raamatu "Sada põnevat lugu Eesti Vabariigist". Sada lugu, iga aasta kohta üks. Välja antud Eesti Vabariik 100 raames ja rahadega," kirjutab pahane blogipidaja oma ajaveebis

"1958.a lugu tundus tuttav - sõna-sõnalt minu blogipostitus siit, 9. märtsist 2017. Selle postituse jaoks tegelesin teemaga nädal aega, lugesin arstide elulooraamatuid ja muid materjale, et teemat endale selgeks teha, tundub, et hästi sai, kui ajaloolane on valmis seda enda oma pähe avaldama. 

Kas sissejuhatuses olnud lõik, et ta on kasutanud neis ja neis ajalehtedes ilmunud materjale ning teisi internetis leiduvaid allikaid, tähendab seda, et kõik on seaduslik?

Jaak Juske tituleerib ennast väikses kirjas raamatu koostajaks, mitte autoriks, sellest hoolimata peaks artiklite autorite nõusolek olema. Kas lugupeetud usundilooõpetaja ja Tallinna linnavolikogu liige Jaak Juske on varas või ongi nii, et ka mina võin võtta Jaak Juske blogipostitusi ja anda neist välja raamatu?

Kirjutasin eelkõige sellepärast, et blogi lugejad ei hakkaks küsima, miks ma Juske raamatust oma postitusi maha kirjutan."

Juske vastas Joalale suhtlusvõrgustiku postituse all: "Enne süüdistamist võiks teada, et teatmeteostele ei pea viitama. Samuti võiks lugeda raamatu sissejuhatust. Seal peamised viited kirjas. Lisaks on mitme viite puhul kasutatud minu arkleid. Kuigi viide puudub."

Selle peale ütles Joala, et ükski endast lugupidav teadlane ei kopeeri Vikipeedia artikleid.