Repliik

Vastukaja | Töövõimereform vajab lisaraha (40)

LISA KOMMENTAAR

andra9. jaanuar 2018, 10:31
Kipun küll irooniliseks minema aga mind häirib jubedalt kuidas alati tuuakse välja puuduva töövõimega inimeste grupp eneseõigustuseks. Sest nendel on ju "kõik korras", kohal käima ei pea, raha jookseb. Sellega nad räägivad iseendale vastu, keskenduma peaks just osalise töövõimega inimestele, et neilt seda viimast ei võetaks. Juba puuduva töövõimega inimeste mainimine ajab harja punaseks, sest siis justkui paistab kõik JOKK ja äkki keegi enam edasi ei loe. (peale närviliste töövõimetute). See kahjuks kujundab avalikku arvamust suunal justkui hädasolijatel polekski probleem nii suur.
andra9. jaanuar 2018, 10:35
Ja enamus osalise töövõimega inimestest läheks kohe tööle kui oleks võimalik käia kasvõi osalise tööajaga, ausalt 0,5 koormusega, kaks invaliidi ühe terve asemel. (Sellest pensionist ei saa ju kaerahelbeidki osta). Kõigil oleks hea. Viimase 10 a jooksul aga kooli kõrvalt tööd otsides selgus et osalist tööaega realselt ei eksisteeri, kohapeal selgub alati et graafikujärgselt jääb mõni kuu, mõni tund puudu täistööajast. Parim variant mida olen leidnud, on 0,75 ja seda ei pea ju iga töövõimetu vastu.
Põrguvürst19. detsember 2017, 17:23
varastagu ja kantigu vähem ,küll siis raha jätkub--kogu raketi teadus
Töövõimeline19. detsember 2017, 14:25
Kuidagi kohe ei saa aru, kui inimesele on määratud töövõimetus 80% ja ta töötab täistööajaga ja kui on kollektiivil võimalus lisatunde teha, on see 80% töötaja võimeline peale oma täistööaja kõik lisatunnid ise ära tegema, käies graafiku tegijale "pugemas" ja teebki ületunnid ise ära ning saab veel ligi üle 350€ TÖÖVÕIMETUSE eest lisaraha!
Juulius29. detsember 2017, 21:48
Kui 80% töövõimetusega töötaja töötab täistööajaga, teeb veel ûletunde ka ja polehi väsinud. Imelik, milline töö see on ? Näiteks kassapidaja Maximas saab asjaga hakkama?
Mis selle asja juures valesti on?
Töövõimeline19. detsember 2017, 14:25
Kuidagi kohe ei saa aru, kui inimesele on määratud töövõimetus 80% ja ta töötab täistööajaga ja kui on kollektiivil võimalus lisatunde teha, on see 80% töötaja võimeline peale oma täistööaja kõik lisatunnid ise ära tegema, käies graafiku tegijale "pugemas" ja teebki ületunnid ise ära ning saab veel ligi üle 350€ TÖÖVÕIMETUSE eest lisaraha!
Räägime õigete nimedega19. detsember 2017, 09:10
Aktsiisi pealt saate mis te ikka nutate ,milleks te siis tõstsite ,teil pidi selle tulemusena inimesed tervemad olema vist 50-aasta pärast ,juhul kui nad selle Läti alkoga ennem surnuks ei joo võii ei sõida.
Haigekassas oli19. detsember 2017, 07:23
omal ajal raha palju. Valitsus plaanis isegi haigekassa maksu alandada. Aga, nii kui haigete-, penskarite-, töötute- ja muud abirahad riigikassasse kaaperdati, on need rahva kassad tühjad. Ütlen otse välja, riigi kassa on tühi. Ja nii enam järgmist eelarvet täis ei saa. Siit ka valitsuse agoonilised maksutõusu rabelemised. Vastu rahvas ju ei hakka, nutab aga maksab. Halvem stsenaarium aga võib ees oodata, EL surub meile Kreeka sarnased võlad kaela. Kui raha niigi pole, mõelge, kui "kasinalt" mee siis veel elama hakkame?
lõplik ravi18. detsember 2017, 22:56
inimestele kes mõtlesid välja tööjõureformi ja riigihaldusereformi koht on gaasikambris
Thule19. detsember 2017, 05:35
Töövõimereform on sotside ja rehvormi ühise valitsuse sünnitis ja sotsiaalminister oli sellel ajal Taavi Rõivas.
ellu aga19. detsember 2017, 14:36
viivad ju ratas ja ossinovski.teeme neile pai, nii armsad poisid
katsu sa mitte ellu viia31. jaanuar 2018, 19:46
hoolitsevate poolt vastu võetud otsuseid.
ärge nüüd sedasi, osa neist oleme saatnud Brüsselisse31. jaanuar 2018, 19:46
ja häbelik Taavikene rügab Toompeal veel enne sinna lendu
Mina tahan ainult head, ausalt18. detsember 2017, 22:22
Kolmas advendinädal avas aga hoopis uue skandaali – nimelt paljastas 16. detsembri Eesti Päevaleht sotside (ja oravate) ulatusliku afääri n-ö katuserahadega. Sisulises mõttes tuli ilmseks varasuvest alates toimunud võimupoliitikute tegevus riigieelarve rahade eest endale poliitilise võimu ostmisel, antud juhul siis arglikema ja madalama moraaliga puuetega inimeste ühingute käest. Kadri Ibruse artiklis on esitatud jõhkraid tsitaate, kus lihtsameelsed puuetega inimeste esindajad tunnistavad, et sotsiaalminister Helmen Küti ja riigikogu sotsiaalkomisjoni esimehe Heljo Pikhofi lubatud rahade eest on nemad olnud hea meelega nõus kiitma takka töövõimereformile, mitte osalema pikettidel, allkirjastama poliitikute palvel hea tahte lepet jne. Ja andnud ka lubadusi anda oma hääled valimistel sotsidele. Nii lihtne see kõik ongi. Miks me ei võiks kiita poliitikuid ja nende tegemisi, kui selle eest saab ehedat raha riigieelarvest, näiteks koolituste läbiviimiseks?
Ibruse artikkel räägib ise enda eest, aga tegelikult on selle loo taga ka seaduses kirjeldatud mehhanismid. Selleks seaduseks on korruptsioonivastane seadus. Teguviisi kirjeldab järgmine:
§ 5 Ametiseisundi, avaliku vahendi, mõju ja siseteabe korruptiivne kasutamine
(2) Avaliku vahendi korruptiivne kasutamine on ametiisiku poolt ametikohustust rikkudes avaliku ülesande täitmiseks mõeldud materiaalse või muu ressursi kasutamine ametiisiku enda või kolmanda isiku huvides, kui see toob kaasa avaliku huvi seisukohast ebavõrdse või põhjendamatu eelise ametiisikule või kolmandale isikule.
No nüüd hüüame muidugi, et ega siis Kütt või Pikhof enda huvides raha ei jaganud, vaid ikka riigi huvides, mis on ju meie kõikide huvides, mida nemad kui võimulolijad esindavad. Aga loeme seadust edasi:
Ametiisiku poolt omakasu eesmärgil ametiseisundi, avaliku vahendi, mõju või siseteabe korruptiivse kasutamise eest – karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut.
Olgu selle 300 ühikuga kuidas on, aga nagu ülal viidatud, siis praegusel ajaperioodil lisandub siia valmiste moment ja sellega seoses häälte ostmise teema. See on aga juba ühe teise seaduse teema, mis vääriks ka lugemist. Võiks ka tähelepanelikult uurida siia juurde ministrite iganädalaseid tööplaane, mis reedavad juba varasuvest regulaarseid ametitrippe, kuid ikka ülekaalukalt enda valimisringkondadesse. Võiks ju eeldada, et ministeerium peaks riigiasutusena tegelema kogu Eestiga. Aga ilmselt on asjaomastel isikutel olemas ka selle kõige jaoks rahva mandaat. Või mis teie arvate?
https://toovoime.wordpress.com/2014/12/17/kiirelt-saabunud-tasumise-tund/
üks britt, kedagi ei jäeta maha 18. detsember 2017, 22:01
Ühendkuningriik kui riik peaks maksma eluaseme, toidu, transpordi ja interneti eest, ütleb uus raport Oktoobrist, 2017
"Universaalteenuseid", mille maksumus on umbes 42 miljardit naela, võiks rahastada kõrgemate maksude kaudu, ütlevad Jonathan Portes ja teadlased.
Vastavalt raporti hoiatusele tuleks Ühendkuningriigi kodanikele ja heaoluriigi ulatuslikule laienemisele tasuta anda: eluase, toit, transport ja juurdepääs internetile, kuna tehnoloogia kiire edenemine toob kaasa töökohtade kadumise.
Endine kõrgem valitsusametnik Jonathan Portes ja Londoni Ülikooli kolledži globaalse heaolu instituudi professor Henrietta Moore teevad üleskutse uute "universaalsete põhiteenuste" jaoks, mis kasutavad NHS-ga samu põhimõtteid. Nad leiavad, et see maksaks umbes 42 miljardit naela, mida võiks rahastada maksusüsteemi muutustest. (Eesti kontskstis oleks see umbes üks miljard eurot)
Soovitused hõlmavad Suurbritannia olemasoleva sotsiaalse eluasemefondi kahekordistamist, mille abil on võimalik ehitada 1,5 miljonit uut kodu, mida pakutakse tasuta enamikele inimestele vastavalt vajadusele. Toitlustamine annaks kolmandiku einetest 2,2 miljonile leibkonnale kes kogevad igal aastal toiduainete ebakindlust, ning tasuta bussisõit saab kättesaadavaks kõigile, mitte ainult üle 60-stele.
Ettepanekud hõlmavad ka juurdepääsu põhilistele telefoniteenustele, internetile ja BBC litsentsitasu maksmisele, mida maksab riik.
"See raport pakub uut mõtteviisi, kuidas me saame neist väljakutsetest üle saada ja luua radikaalselt õiglasema majanduse mis pakub võimalusi kõigile".
Räägime õigete nimedega18. detsember 2017, 21:41
Ligi rääkis kuidas sealt töötukassast raha kadus n gu haigekassadt riik võttis sealt võlgu ,no küsige kus raha on ja kuna tagasimakstakse .
hurraaa19. detsember 2017, 00:14
oravakari ei võtnud võlgu nagu nad nüüd kilkavad. Nad lihtsalt röövisid töötu- ja haigekassa paljaks! Milleks siis veel võlgu võtta.
Kata19. detsember 2017, 16:30
Hurraa...anna andeks, et kogemata miinuse panin..plussi tahtsin panna
Natsionaalsotsialistlik “eutanaasiaprogramm” - kas ajalugu kordub? 18. detsember 2017, 21:19
Eelmisel sajandivahetusel laieneb eutanaasia mõiste ka sellistele „halastussurmadele“, mil asjaosalist või tema lähedasi otsuse vastuvõtmise protsessi ei kaasata. Diskussioonid vastavas vallas, olles mõjustatud nii eugeenilistest kui ka majanduslikest kaalutlustest, olid levinud kogu läänemaailmas (1: 177–180).
Natsionaalsotsialistlikul Saksamaal aastail 1933–1945 praktiseeritud eugeenilised sundsteriliseerimised ning aastail 1939–1945 teostatud vaimuhaigete hävitusprogramm on läinud musta leheküljena meditsiini ajalukku. Kokku steriliseeriti Saksamaal u 350 000 inimest ning hävitati u 200 000 vaimuhaiglate patsienti.
Saksa okupatsiooniga levis vaimuhaigete hävitamise praktika ka Ida-Euroopasse. Eestis – erinevalt Lätist, kus hävitati vähemalt 2066 vaimuhaiget – teadaolevalt patsiente ei hukatud.
Praktikasse viidi uus suhtumine eutanaasiasse aga natsionaalsotsialistlikul Saksamaal, kus väidetavalt Adolf Hitler viitas sellele võimalusele juba enne võimule tulekut 1933. a. Protsess sai ametliku käigu 1935. a toimunud partei kongressil Nürnbergis, kui Gerhard Wagner, Natsionaalsotsialistlike Arstide Liiga Führer, esines vastava ettepanekuga. Hitleri reaktsioon olevat siiski olnud oodata kuni sõja puhkemiseni, et vähendada eeldatavat kiriku vastuseisu (1: 181–182).
Sõjaga kaasnev patriotism oli vastava-laadse praktika sünniks oluline, võis ju väita, et kui terved ohverdavad oma elu võidu nimel rindel, miks ei peaks seda tegema ka haiged tagalas...?!
Sõja hüsteeria võimaldas minna vastuollu eetikaga ning tugevamini esile tuua majanduslikke kaalutlusi. Ühiskondliku arvamuse kujundamisel tehti varakult ka propagandat, näiteks võis matemaatikaõpikuis kohata ülesandeid, kus käsitleti kokkuhoidu, mida võinuks saavutada „alaväärsete“ arvelt, ilmus raamatuid ja filme halastussurma teemadel jne.
Õigupoolest ei võetud Saksamaal kunagi vastu “eutanaasia” seadust, mis oleks reglementeerinud vaimuhaigete jm vigaste inimeste hävitamist – arste ei kästud seda teha, vaid neid volitati.
....
Allikas: Eesti vaimuhaigete saatus Saksa okupatsiooni aastail (1941–1944)
(eugeenika, vaimuhaiged, natsionaalsotsialism, inimsusevastased kuriteod)
Eesti Arst 2007; 86 (3) : 183–192
sant18. detsember 2017, 19:52
õige jah. meilt võetakse raha poole vähemaks, et terved saaks omale raha rullida riigilt. nii keskparteilik värk.
terve19. detsember 2017, 00:25
asja otsustas siiski oravapunt.Ellu viib lihtsalt praegune valitsus.
miks te panete RE töövõidud31. jaanuar 2018, 19:49
rumalate kesikute kaukasse. Miks te oma RE üle ei ole uhke ja solvate teda ?
???? 18. detsember 2017, 19:11
Vaadake hangete keskkonda , muud seal ei ole kui ''tööharjutuse '' hanked igasugu MTÜ-dele koore riisumiseks
Joh18. detsember 2017, 18:55
Reformi ainuke mõte on raha ümberjagamine. Raha võetakse ära abivajajatelt ja antakse ametnikele.
See reform tuleks tagasi pöörata.
18. detsember 2017, 23:02
Mitte ei tuleks, vaid peab tagasi pöörama!
Anton18. detsember 2017, 18:33
Üks kiuslik küsimus, kas keegi teab mingit reformi, mis on raha kokku hoidnud?
jaaa31. jaanuar 2018, 19:51
lenini ja Stalini ja nende jüngrite omad ka Estonies. KÕIK hoidsid kokku võõrast raha, hoidsid kokku oma tarbeks.
miks18. detsember 2017, 18:32
modetakse,kui õigust kirjutad.Jah ,midagi on väga mäda,kui haiged alkokad ühel pulgal.
Hammaste vahelt18. detsember 2017, 18:30
Aitüma sotshid! Teile sama aga 10nekordselt!
arvan18. detsember 2017, 18:28
et väga vähe on inimesi, kes ametniku või arstina saavad haige inimese valust ja elust aru. Selleks, et aru saada, peab seda ise kogema ja läbi tegema. Kaasatundjaid jah on, aga ise piinelda ja vireleda, see on midagi muud.
ometi 18. detsember 2017, 18:15
kukuti tööjõudu reformima just raha kokkuhoiuks. nüüd vigisetakse, et raha pole?! vigastelt võeti ära ja jagatakse "ekspertidele" ja "ekspertiisideks".
miks ometi18. detsember 2017, 18:09
muudeti töövõimetud töövõimelisteks,kui nad seda ei ole.Egas sõna ise ei tee kedagi terveks.Kui nii väga sooviti seda sõnakõlksu,siis jätke haiged rahule,egas sellest töövõimest terveks saa.Küll aga võiks alkohoolikuid kuidagi selle rehformiga üle vaadata.Pole võimalik,et haiged ja joodikud pannakse ühele tasemele,kasvõi juba sellepärast,et raske füüsilise töö tegija on sandistunud ennast tööga tappes,kuid alkolembus on iseenda tehtud häda.
jah, miks8. jaanuar 2018, 22:37
Muideks, käisin kunagi koduhooldustöötajana tööl klientide kodudes. 8-10 kliendist umbes pooled olid alkohoolikud. Nad said täispaketi igasuguseid teenuseid. Ja nende grupiraha oli tookord suurem kui minu palk täiskohaga töötades. Reeglina olid nad 100% töövõimetud alkoholist tingitud ajukahjustuse tõttu. Ei pea ka sellist olukorda normaalseks, kus joodikuid hinnatakse rohkem, kui töötavaid inimesi.
kangesti18. detsember 2017, 18:02
meenub kuidas n-liit kokku varises-variseb ka see liit on vaid aja küsimus.
n-liit18. detsember 2017, 19:04
varises kokku, kuna teatud kommunistid tahtsid oligarhideks saada või muidu lobaga palju raha maksumaksjatelt võtta. Iga riigi või firma võib pankrotti ajada, kui juhtidel huvi.
naisuke18. detsember 2017, 17:50
Töövõimereform vajab mitte lisaraha, vaid lisa ülevaatamist, lisauuringuid ja lisamõtlemist! See, mis on, ei kõlba kuhugi, vaeste ja abitute mõnitamine on selline süsteem- reform.
Jah!18. detsember 2017, 17:54
Meil neid tunneleid ja abiprojekte kerjamiseks juba nii palju, et tuleks tõesti mõistuses kahtlema hakata, kas riiki valitsevad üldse inimesed.
paistab,18. detsember 2017, 19:05
et gestaapolased valitsevad.
naisuke18. detsember 2017, 19:08
"Tunnel" meenub millegipärast vaid aasta lõpus, siis, kui inimeste süda on härdam annetama ja kui hoomatakse, et riik pole rahva heaks suuremat teinud, kui vigaseid projekte...
Re1n19. detsember 2017, 15:59
Mitte gestapolased vaid KGB