TIPPHETK: Marko Kilbi Ruka klassikasprindi 11. koht on senise suusatalve parim tulemus.Foto: Romina Eggert / Eesti suusaliit
Talisport
19. detsember 2017, 00:05

TALISPORDI VAHEFINIŠ: Mis seisus on eestlased? Kes troonivad tipus? (2)

Küllap on juba paljude inimeste põue pugenud mõnus jõuluootus. Seoses pühadega lähevad paarinädalasele pausile ka põhja suusaalade (kahevõistlus, suusahüpped ja murdmaasuusatamine) ning laskesuusatamise MK-sarjad. Kuivõrd hooajad on laias laastus kuu jagu kestnud, on paras aeg esimeseks vahekokkuvõtteks. 

Kahevõistlus: Ilvese võimetest puudub ülevaade
Toimunud individuaalvõistlusi: 6
Eestlaste parim tulemus: Kristjan Ilvese 12. koht Rukal.
Punktikohti: 3 (kõik Ilves).

Hooaeg algas paljulubavalt, sest meie koondise esinumber Kristjan Ilves (21) paugutas Rukal esimesel võistlusel karjääri parimat tähistava 12. koha. Kusjuures ihaldusväärne esikümme jäi oleksite maailma, sest eestlane pani viimasel laskumisel 9. kohalt külje maha. "Uskumatu, sest ma pole varem võistlustel kukkunud,“ ahastas sportlane pärast finišit.

Paraku puudub nii Ilvesel endal kui ka kõigil huvilistel täpne ülevaade, kui lähedale maailma tipule suvise MK-sarja võitja on jõudnud, sest täie jõuga on ta saanud vaid kaks korda võistelda. Rukalt tuli küll kolm punktikohta (12., 19. ja 27.), kuid viimasel päeval oli haigusevimm juba kehasse lipsanud. Lillehammeri andmisi vaatas Ilves Elvas televiisorist ning Ramsau sooritustele jättis sunnitud paus oma jälje. 

Teise stardikoha on seni jaganud, kas Kail Piho või Karl-August Tiirmaa, kuid kvalifikatsioonist pärisvõistlusele on pääsetud neljast katsest (Ramsaus võistles Tiirmaa haigestumise tõttu vaid Ilves) vaid korra: Tiirmaa 46. koht Lillehammeris. Loodetavasti kodusel Otepääl, kus Eesti saab välja panna viis sportlast, läheb paremini.

Eliidis on olukord aga intrigeeriv. Kui mullu võitsid sakslased (enamasti Eric Frenzel ja Johannes Rydzek) 23 võistlusest 21 ja olid hooaja kokkuvõttes neljakesi esiviisikus, siis tänavune saldo on kõigest kuuest kolm. Lisaks alistuti Lillehammeri meeskonnavõistlusel Norrale. 

Eelmise viie MK-sarja võitja Frenzel avas hooaja võiduarve alles laupäeval Ramsaus ning paikneb üldarvestuses alles kaheksandal real. Esikuuikus on üldse praegu vaid üks sakslane. Kas võimuvahetus? Või lihtsalt kehv start? 

MK-sarja üldseis: 1. Jan Schmid (Norra) 333 punkti, 2. Espen Andersen (Norra) 301, 3. Akito Watabe (Jaapan) 284, 4. Johannes Rydzek (Saksamaa) 277, 5. Eero Hirvonen (Soome) 253, 6. Jörgen Graabak (Norra) 224... 31. Ilves 38. Punkte on teeninud 49 meest.

Kristjan Ilves Foto: Romina Eggert / Eesti suusaliit

Murdmaasuusatamine: heal päeval võivad kolm meest punktidele sõita
Toimunud individuaalvõistlusi: 9
Eestlaste parim tulemus: Marko Kilbi 11. koht Ruka klassikasprindis.
Punktikohti: 3 (Kilp, Raido Ränkel ja Karel Tammjärv)

Puhtfaktiliselt on hooaeg alanud meile suurepäraselt. Kolm erinevat meest pole mitte pelgalt punktikohale liuelnud, vaid suisa 15 sekka (Tammjärv Davosi 15 km vabatehnikas 13. ja Ränkel Ruka klassikasprindis 15.). Viimati kogeti Eestimaal nii suurt edu hooajal 2011/12, mil sprinterid Peeter Kümmel, Timo Simonlatser ja Siim Sellis kamba peale kuus korda 15 sekka murdsid. Liiatigi lõpetas Tammjärve hiilgesõit Eesti distantsisõitjate 1373 päeva pikkuse punktipõua ning kõik kolm saavutasid elu parima koha.

Samas on kriitikutel hea küsida, miks meie esisprinter Kilp pärast Ruka poolfinaali enam eelsõidustki edasi pole pääsenud? Lillehammeris löödi uks täpselt tema nina ees kinni, vajaka jäi 0,83 sekundit. Raskele treeninglaagrile järgnenud Davosis poolteise sekundi jagu rohkem. 

Fakt on, et meie suusatajad pole veel sellisel tasemel, mis lubaks regulaarselt 30 sekka sõita. Kuid tänavused esitused annavad alust mõõdukaks optimismiks. Kui nimetatud triol kõik (enesetunne, lihaste seisund, suusad) klapib, võib oodata punktilisa. Ülejäänud Eesti suusatajatest pole seni olnud põhjust kirjutada.

Küll aga on igal suusatamist kajastaval väljaandel olnud korduvalt motiivi klõbistada klaviatuuriga Johannes Hösflot Kläbo nime. 21aastane norralane on tänavuse hooaja vaieldamatu sensatsioon. Kuningas, kui soovite. Seitse etapivõitu (tõsi, Ruka 15 km vabatehnika jälitussõidus polnud tema aeg kiireim, kuid finišijoone ületas ta siiski esimesena), üks kümnes koht ja üks etapp jäi vahele. Ühtlasi püstitas ta pühapäeval Toblachis uue MK-sarja rekordi. Varem polnud ükski mees enne aastavahetust üle kuue korra triumfeerinud.

Naiste konkurentsis osutavad rootslannad Stina Nilsson ja Charlotte Kalla visa vastupanu norralannadele. Paaril korral on poodiumile sähvatanud soomlanna Krista Pärmäkoski ja sprindis ka ameeriklannad Sadie Bjornsen ja Kikkan Randall.

Meeste MK-sarja üldseis: 1. Johannes Hösflot Kläbo (Norra) 752 punkti, 2. Maurice Manificat (Prantsusmaa) 428, 3. Aleksander Bolšunov (Venemaa) 402, 4. Sergei Ustjugov (Venemaa) 382, 5. Martin Johnsrud Sundby (Norra) 374, 6. Alex Harvey (Kanada) 343... 58. Kilp 24, 62. Tammjärv 20, 65. Ränkel 16. Punkte on teeninud 97 meest.

Naiste MK-sarja üldseis: 1. Charlotte Kalla (Rootsi) 610 punkti, 2. Ingvild Flugstad Östberg (Norra) 512, 3. Heidi Weng (Norra) 506, 4. Marit Björgen (Norra) 493, 5. Ragnhild Haga (Norra) 480, 6. Jessica Diggins (USA) 334. Punkte on teeninud 73 naist.

Johannes Hösflot Kläbo nihutas piire: seitse MK-etapi võitu enne aastavahetust on sarja uus rekord. Foto: Luciano Solero

Suusahüpped: esikümme näib Nõmme jaoks helesinise unistusena
Toimunud individuaalvõistlusi: 7  
Eestlaste parim tulemus: Martti Nõmme 39. koht Rukal.
Punktikohti: 0

Kuigi Martti Nõmme (24) unistas hooajaeelsel pressikonverentsil uljalt MK-etapil ja/või olümpiamängudel kohast esikümnes, pole senised võistlused optimismi toetanud. Kvalifikatsioon on osutunud ületamatuks takistuseks kõikidel juhtudel peale ühe. Ruka 39. koht tähistab ka Nõmme karjääri parimat tulemust. 

Teise positiivse emotsiooni pakkus 18aastane Artti Aigro, kui jõudis lennureisil kaduma läinud suuskade kiuste Titisee-Neustadtis oma elu teisel talvisel MK-etapil lõppvõistlusele. Tõsi, too hüpe ebaõnnestus, kuid Aigro on asjatundjate hinnangul tulevikumees. Korra nuusutas MK-sarja õhku ka 17aastane Kevin Maltsev. 

Rahvusvahelise suusaliidu (FIS) hallatavatest aladest kuninglikus staatuses olevate suusahüpete tänavune valitseja näikse olevat sakslane Richard Freitag. Individuaalselt tituleerimata 26aastane mees alustas 4. ja 6. kohaga, kuid on seejärel tunnistanud vaid võite või teisi kohti. Varasema karjääri jooksul kogutud viiele etapivõidule on tänavu lisandunud juba kolm. 

MK-sarja üldseis: 1. Richard Freitag (Saksamaa) 550, 2. Andreas Wellinger (Saksamaa) 399, 3. Daniel Andre Tande (Norra) 356, 4. Kamil Stoch (Poola) 323, 5. Stefan Kraft (Austria) 292, 6. Johann Andre Forfang (Norra) 255. Punkte on teeninud 48 meest.

Martti Nõmme Foto: Stanislav Moshkov

Laskesuusatamine: Ermits taastas suusakiiruse
Toimunud individuaalvõistlusi: 8   
Eestlaste parim tulemus: Kalev Ermitsa 14. koht Annecy-Le Grand Bornandi 10 km distantsil.  
Punktikohti: 5 (Ermits 2x, Johanna Talihärm, Rene Zahkna, Roland Lessing) 

Kui möödunud talvel käisid laskesuusatajad rohkem arsti vastuvõtul kui punktikohal, siis tänavu on olukord helgem. Tervised on laias laastus korras ja igal etapil (mitte segi ajada võistlusega) on keegi silmad pähe saanud. Suurimat kiitust väärib mõistagi Kalev Ermits, kes jõudis möödunud nädalal Prantsusmaal esikümnest vähem kui kolme sekundi kaugusele.

Tollest 14. kohast märksa tähtsam on teadmine, et Ermitsa suusakiirus on pärast haiguse nahka läinud eelmist talve tagasi tasemel, mille najalt ta 2016. aasta kevadel end Presque Isle'i sprindis 11. sõitis. Tõsi, mees ise loodab kärpida ajakaotuse 10 suusakilomeetri peale alla minuti. 

Zahkna tegutseb lasketiirus tuntud kiirusega, kuid suusavorm ei luba möödalaskude puhul punktikohast mõelda. Lessingulegi tõi Hochfilzeni sprindi 31. koha eksimusteta laskmine. Jälituses hävis ta lasketiirus (6 mööda), Östersundi individuaaldistantsi nurjasid kadunud suusad. Kuivõrd Prantsusmaa MK asemel oli ta sunnitud koju haige tütre juurde minema, polegi me Lessingu seisundist liiga head ülevaadet saanud.

USAs õppiv ja treeniv Johanna Talihärm oli alul pisut kimpus ajavahega, kuid kosus iga päevaga. Jah, punktikohale on ta küündinud vaid korra, kuid suusaajad on olnud kohati väga lubavad. Eraldi tuleb märkida Hochfilzeni jälitussõidu 11. aega, mille najal ta 45. stardikohalt 29. kerkis. Too tähistab ka neiu karjääri uut tipphetke. Õnnestuks Talihärmal mõni võistlus ainult nullidega lõpetada, võiks oodata ilmselt 29. koha ületamist.

Meeste kõige kõrgemas mängus on Martin Fourcade'i elu märksa kibedam kui mullu. Eelmise kuue MK-hooaja võidumees juhib stabiilsuse najal praegugi sarja, kuid on võitnud vaid kaks võistlust. Reaalne number üks on senimaani olnud norralane Johannes Thingnes Bö, kes on Fourcade'ist nobedam nii suusarajal kui ka lasketiirus. Viis etapivõitu kõnelevad enda eest. Naiste seas on konkurents palju põnevam, sest nähtud on juba kuut erinevat võitjat.

Meeste MK-sarja üldseis: 1. Martin Fourcade (Prantsusmaa) 432 punkti, 2. Johannes Thingnes Bö (Norra) 412, 3. Jakov Fak (Slovakkia) 306, 4. Simon Schempp (Saksamaa) 271, 5. Anton Šipulin (Venemaa) 269, 6. Tarjei Bö (Norra) 221... 49. Ermits 35, 63. Lessing 10, 72. Zahkna 7. Punkte on teeninud 79 meest.

Naiste MK-sarja üldseis: 1. Anastasija Kuzmina (Slovakkia) 302 punkti, 2. Justine Braisaz (Prantsusmaa) 296, 3. Kaisa Mäkäräinen (Soome) 281, 4. Denise Herrmann (Saksamaa) 276, 5. Lisa Vittozzi (Itaalia) 245, 6. Dorothea Wierer (Itaalia) 239... 60. Talihärm 12. Punkte on teeninud 76 naist.

Kui Johannes Thingnes Bö laskmine vähegi õnnestub, siis on Martin Fourcade'il (taustal) olnud raske talle vastu saada. Foto: AFP/Scanpix