Thomas Barr jäi Rio de Janeiro olümpiamängudel esimesena medalita.Foto: Reuters/Scanpix
Doping
20. detsember 2017, 14:11

Rasmus Mägi konkurent tegi Justin Gatlini suunas terava torke

Iirimaa 400 meetri tõkkejooksja Thomas Barr tegi Twitteris terava torke ootamatult järjekordsesse dopinguskandaali sattunud USA sprinteri Justin Gatlini aadressil. 

Karjääri jooksul kaks korda keelatud ainetega vahele jäänud Gatlin postitas meediatormi algfaasis sotsiaalmeediasse oma pöördumise, mis algas järgmiselt: "Olen üllatunud ja šokis. Vallandasin nad (oma treeneri ja mänedžeri, kelle suur suu jama algatas - M.T.) kohe, kui Telegraphi loost teada sain. Ma pole kasutanud ega kasuta siiamaani sooritust parandavaid aineid.“

Barr viitas samale tekstile ja säutsus: "Parandage mind, kui ma eksin, aga kas sa pole mitte kaks korda kandnud sooritust parandavate ainete tarvitamise eest võistluskeeldu? Hüva, esimene keeld tulenes lapsepõlvest saati tarvitatud ravimist, aga üks jääb endiselt alles..."  

2001. aastal jäi Gatlin vahele, sest tarvitas amfetamiini sisaldavat Adderalli ravimit. Sprinter selgitas, et ärevushäirete leevendamiseks oli ta ravimit võtnud juba lapsepõlvest saadik ja tema kaheaastast võistluskeeldu lühendati poole võrra.

Viis aastat hiljem avastati ameeriklase dopinguproovist testosterooni jälgi, ent tänu eeskujulikule koostööle antidopinguametnikega pääses ta eluaegse võistluskeelu asemel kaheksa aasta pikkuse karistusega. Hiljem lühendas USA Antidopingu Agentuur USADA keeldu veel poole võrra.