Iga-aastane Eesti koondise esindamine on jätnud Rait Rikbergi kehale oma jälje. Foto: Alar Truu
Võrkpall
21. detsember 2017, 15:23

Ränga koormuse tõttu Belgiast lahkunud Rikberg: hommikuti oli raske ennast liigutada

Kui veel eile õhtul said Eesti vollefännid hõisata, et eurosarjas näeb Rikbergi ja Pärnu vastasseisu, siis täna pöördusid poolehoidjate suunurgad allapoole. Eesti rahvusmeeskonna libero Rait Rikberg lahkus osapoolte kokkuleppel Belgia klubist Meneni Prefaxis. 

35aastaselt ei pidanud libero keha Belgias toimunud pikkadele treeningutele vastu ja treeneriga suheldes sai otsustatud, et selline otsus on kõikidele kasulikum. 

"Otsus, kui selline, tuli rohkem minu poolt," sõnas juba Maarjamaale tagasiteel olev tartlane telefonitsi Õhtulehele. "Ma ei tundnud ennast hästi ja pikad treeningud mõjusid kehale halvasti. Hommikuti oli raske ennast liigutada."

Seda muret märkas ka peatreener, kes eestlasega mitmel korral maha istus. "Eks me rääkisime seal, et vaatame, mõtleme, ootame, proovime seda teist ja kolmandat, aga lõpuks oli nii minule kui ka meeskonnale kasulikum, et lähme lahku," lausus Rikberg. 

Kuigi otsus tehti avalikuks täna, olid osapooled rahu sobitanud juba poolteist nädalat tagasi. Suurema kära vältimiseks otsustati aga enne jõule alles jäänud mängud ära pidada, enne kui kont ajakirjanikele pureda anti. 

Midagi pole teha. Viimased neli hooaega on mehe keha saanud vatti aastaringselt, sest klubihooajale on alati järgnenud koondisesuvi. Nüüd, 35aastaselt, andsid luud ja kondid järele. 

Enim on Rikbergil kahju olemata jäänud Pärnu mängust. Oma esimesel välishooajal kodupubliku ees mängimine oleks olnud tõeliseks kirsiks tordil.

"Seda ootasin ikka väga pikalt," sõnas ta. "Eks see oli viimane hetk, kus otsus ära teha. Oleksin võinud jaanuari lõpuni punnitada, kuid mõeldes ka nende peale, jätnuks see klubile väga väikese akna, et enne tähtsaid mänge uus libero leida."

Eestisse tagasi jõudes mees uisapäisa arsti ukse taha siiski ei torma. Esmalt ootab tartlane jõulud ära, pärast mida jalad tohtrite hoolde usaldab. 

"Nii hull pole, et mängida ei saa. Midagi ma teha ikkagi saan, aga süstid ja tabletid sisse... mille nimel, selles on küsimus?" nentis eestlane

Esialgu keskendubki eestlane taastumisele ning loodab endale kuuajase ravipausi jätta. Kas see tähendab, et selleks hooajaks on mehe mängud ka mängitud?

"Ma jätan otsad nii palju lahtiseks, et kui keha lubab ning välismaalt mingi pakkumise saan, siis midagi välistama ei hakka," vastas ta. Kui ka piiri tagant uut pakkumist ei tule, pole midagi kadunud.

Põlise tartlasena saab ta ennast vormis hoida BigBanki treeningutel. Seda, kas libero ka koosseisu lükatakse, ei oska hetkel öelda mees ise, ega Tartu klubi. Soov on mõlemal osapoolel olemas, kuid lõpliku tõe ütlevad arstid. 

Karikafinaali jälgib mees igatahes platsi kõrvalt ning elab Tartule kaasa. 16. jaanuaril saab Rikberg pöialt hoida aga nii Pärnule kui ka oma endisele tööandjale.

"Kui Avo Keel mult midagi küsib, siis ikka vastan, aga sama kehtib ka Meneni kohta," lausus libero. "See on hea, kui saab põhjalikumalt valmistada, aga võrkpalli mängitakse ikkagi platsil."