Foto: PantherMedia/Scanpix
Liigume
25. detsember 2017, 11:00

5 põhjust, miks sulpsata VANNI

“Vähe on muresid, mida soe vann leevendada ei suudaks,” kõlab rahvatarkus. Tõepoolest, olenevalt temperatuurist ja lisandist võib kümblus ergutada või rahustada, ainevahetust kiirendada, lihaspingeid maandada või stressi vähendada.

1. Vann parandab und. Õhtune soe vann tõstab kehatemperatuuri, mis vannist välja tulles hakkab langema. See annab kehale signaali, et aeg on puhata – tekib unisus. Vanni võiks võtta tund-kaks enne voodisseminekut.

2. Kümblus vähendab valu. Soe, kuid mitte tuline vesi lõõgastab lihaseid, parandades selja- ja liigesevalude korral liikuvust. Surnumere sool, milles on rikkalikult mineraale, vähendab pea- ja artriidivalu.

3. Vannivesi pehmendab nahka. Kaerahelvestest ei saa mitte ainult suurepärast hommikuputru, vaid ka võrratu nahapehmendaja, mis rahustab sügelevat nahka. Kaeravanniks loputa ja leota umbes 1 dl kaerakliisid leige veega, kurna vedelik läbi tiheda sõela kaussi ning vala ettevaatlikult vanni, et kausi põhjast vanni ülearu sodi ei satuks.

4. Vann leevendab stressi. Vanni tuntumaid mõjusid on emotsionaalse tasakaalu parandamine. Eeterlikud õlid tugevdavad vanni lõdvestavat mõju veelgi.

5. Vann on saunast leebem. Vann toimib ainult läbi naha, jättes hingamiselundid loomuliku temperatuuri juurde. Soojas vees kümblemine avab nahapoorid, puhastab nahka ning vabastab keha jääkainetest.

Artikkel ilmus täismahus Tervis Plussi 2016. aasta veebruarikuu ajakirjas.