Han Hendrik Piho vajab vähemalt üht MK-punkti, et omada reaalset šanssi olümpiamängudele jõudmiseks.Foto: Stanislav Moshkov
Talisport
22. detsember 2017, 11:55

Eesti kahevõistlejatele päästab kolmanda olümpiakoha vaid MK-punkt

Kuivõrd rahvusvaheline suusaliit (FIS) muutis kuus nädalat enne olümpianimekirja lukku minekut mängureegleid, kahanes Eesti kahevõistlejate kvoot hoobilt neljalt kahele. Kolmas (ja neljas) koht tuleb nüüd sportlike saavutustega tagasi võidelda.

Kusjuures Kristjan Ilvese ja Karl-August Tiirmaa tulemused kvooti ei suurenda, sest tänu nendele nood kaks olemasolevat kohta meil ongi. Seega peavad enne 21. jaanuarit võimalikult häid tulemusi tegema vennad Han Hendrik ja Kail Piho ning miks mitte ka 17aastane Andreas Ilves.

Esimene samm kolmanda olümpiakoha suunas astuti möödunud nädalavahetusel USAs Steamboat Springsis toimunud kontinentaalkarikasarja etapil, kus mõlemad Pihod jõudsid kõigil kolmel võistlusel punktikohale. Paraku mitte piisavalt kõrgele, sest vahetud konkurendid ameeriklased olid kordades edukamad.

Han Hendrik kogus pika nädalavahetusega 28, Kail 16 ja Andreas Ilves 2 kontinentaalkarikasarja punkti. Samad punktid on olulised ka olümpiakohtade jagamisel. Tõsi, esmajoones vaadatakse MK-sarja punkte, alles seejärel loetakse aste madalamal teenituid. 

Enne Steamboat Springsi võistlust oli kolmas eestlane (sisuliselt Han Hendrik) joone all kolme USA ja kahe Venemaa nõudleja järel kuues ning neljas eestlane (sisuliselt Kail) vastavas pingereas üheksas.

Ookeani taga teenitud punktide toel kerkis Han Hendrik ühest venelasest mööda ja on nüüd joonealustest viies. Kui Han Hendrikul on kogu tsükli (ehk kahe hooaja) peale kokku 52 punkti, siis tema ees olevatel sportlastel vastavalt 66 (RUS), 90 (USA), 189 (USA) ja 262 (USA). Kail langes kümnendaks (20 punkti) ning Andreas Ilves (2) on uue tulijana kohe tema järel 11.

Kõiki asjaolusid arvesse võttes näib, et kolmanda koha tooks eestlastele vaid see, kui emb-kumb Piho või Andreas Ilves jõuaks enne 21. jaanuarit mõnel MK-etapil kas või viimasele punktikohale. Mõistagi kui sihile jõuavad kaks meest, kerkib automaatselt päevakorda ka neljas koht. Seejärel sõltub, kas otsesed konkurendid suudavad sama või mitte.

Järelejäänud variante on kolm: esmalt kodune Otepää, mis on kahtlemata igas mõttes soodsaim võimalus (tuttavad mägi ja rada + starti pääseb tavapärase kahe asemel viis eestlast), seejärel Val di Fiemme ja viimane õlekõrs on Prantsusmaal Chaux-Neuve'is.