Wayne RooneyFoto: AFP
Jalgpall
27. detsember 2017, 00:09

Jalgpallurite surmahirmud - konnad, kassid ja karvased tulnukad

Jalgpallurid võivad praegu teenida küll metsikuid summasid, kuid lapsepõlves suured rahamüürid neid ei kaitsnud ja enamasti oli tegemist tavaliste lastega. Üles kasvasid nad oma hirmude ja kiiksudega.

Inglismaa jalgpallikoondise edukaim väravakütt Wayne Rooney ei karda küll otseselt vaikust, kuid magama jäämiseks on britt tihti kummalisi nippe kasutanud.

Wayne Rooney Foto: AFP

2006. aastal antud intervjuus sõnas ründaja, et paneb tihti uinumiseks tööle kas tolmuimeja või tüdruksõbra fööni. „Olen juba nii mitu fööni läbi kärsatanud,“ tõdes Rooney. „Coleen vihkab seda. Kui oleme koos, siis ta ei luba tolmuimejat tööle panna.“

Ometi tundub, et erinevad kodumasinad pole paari armastust vähendanud. 2008. aastal abiellunud paar kasvatab praegu üheskoos kolme last Kai Wayne’i (7), Klay Anthonyt (4) ja Kit Josephit (1).

Arsenali ründetuus Oliver Giroud’ lapsepõlves polnud hirmsamat tegelast tulnukas Alfist. 80ndatel televiisoris jooksnud lastesaade ajas prantslasele alati hirmujudinad peale.

Tulnukas Alf Foto: Twitter @Baseball_More

„Ta oli nii kole ja ma tõepoolest kartsin teda. Vanemad vennad narrisid mind Alfiga pidevalt. „Ole ettevaatlik, Alf saab sind täna kätte. Nad läksid sellega kindlasti üle piiri,“ selgitas prantslane mullu.

Tõele au andes, Alfi näol oli tegemist tulnukaga, kes sõi kasse. Seega Giroud’ kartusest on täiesti mõistetav. 

Dennis Bergkampi kutsuti ka mittelendavaks hollandlaseks. Nimelt kartis endine Arsenali ründetuus meeleheitlikult õhus viibimist, mistõttu ta iga hinna eest ka raudlindu vältis.

Dennis Bergkamp Foto: Twitter @villela022

Ometi suutis Bergkamp oma karjääri algusaastatel hirmust üle olla, kuid see kõik muutus 1994. aastal. MMile reisinud Hollandi koondise lennukil esines õhus mootoriga probleem ja pärast seda ründaja enam raudlindu ei roninud.

„See on minu probleem ja pean sellega hakkama saama,“ lausus Bergkamp 1996. aastal. „Ma lihtsalt ei saa lennata. Ma lihtsalt tardun ja satun paanikasse. See algab juba eelneval päeval, kui ma ei saa magada.“

Nii vaataski Bergkamp edaspidi telekast, kuidas tema klubid kaugemaid euromänge temata pidasid. Lähematele reisis mees ikkagi kaasa – maismaad mööda. 

Manchester Unitedi kaitsja Phil Jonesi foobia on väärt omamoodi aplausi. Nimelt kardab mees lifte, mis iseenesest ei tundugi nii kummaline. Küll aga muudab seiga kentsakaks fakt, et ta kardab neid vaid välismaal.

„Kui lähen välismaale, siis ma lihtsalt ei saa lifti minna,“ sõnas britt oma foobia kohta. „Inglismaal pole mul nende vastu midagi, kuid mujal lihtsalt ei suuda sinna astuda.“

Phil Jones.  Foto: AFP

Mehe imeliku kartuse põhjuseks on lapsepõlves saadud trauma. Nimelt jäi väiksena Jones Kreekas puhkusel olles mitmeks tunniks lifti kinni: „See oli kohutav, mul tekkis klaustrofoobia.“

Kauane Iirimaa koondise poolkaitsja Matt Holland  on tõeline anti-loomasõber. Nimelt kardab peamiselt Ipswichis karjääri teinud iirlane meeleheitlikult kõiki karvaseid ja sulelisi.

Matt Holland Foto: Twitter @alanthecharmer

„Pelgan sisuliselt kõiki loomi. Kassid ja koerad ei tuleks minu majas kõne allagi,“ selgitas Holland kunagi oma foobiat. Ainsaks erandiks peab mees hobuseid, kes on tema jaoks ainsad arvestatavad kaaslased: „Hobuseid ma naudin.“

Kass Foto: REUTERS

Õnneks pole Holland oma kartuses üksi. Kasse või koeri ei salli paljud inimesed, nende seas ka Soome koondise läbi aegade teine väravakütt Mikael Forssell.

Veidrustest ei ole kaitstud ka tõelised superstaarid. Kolm aastat tagasi sai kogu maailm teada David Beckhami pisifoobia. Nimelt ei salli britt konnasid. Koos BBCga Amazonase vihmametsas dokumentaali filmides avaldas Beckham oma antipaatiat kahepaiksete suunas.

„Ma pole kõige suurem konnasõber, ma ei hakka valetama,“ lausus mees. Beckham suutis mälusopist üles kaevata ka ühe ebameeldiva intsidendi, kui ta limast hüppajat reaalselt kartis. „Ta oli oranži värvi ja meile öeldi, et ta on mürgine. See tegi mind väga ärevaks.“

Konn Foto: Twitter @PatrickFong

Väidetavalt põeb mees veel ornitofoobiat ja ataksofoobiat, mis maakeeli kõlavad kui linnukartus ja hirm korratuse ees.