Oliver Lüütsepp.Foto: Martin Ahven
Võrkpall
28. detsember 2017, 11:23

Suure vollefinaali eel: Saaremaa jahib esimest tiitli, Lüütsepp loodab enne jaole saada

Reedel, 29. detsembril saavad võrkpallisõbrad nautida kahte finaali, kui Tartu Ülikooli spordihoones selguvad Eesti 2017. aasta karikavõitjad. Naiste finaalis on vastamisi Tartu Ülikool/Eedeni naiskond ja Tallinna Ülikool, meeste finaalis kohtuvad kohalik Bigbank Tartu ja Saaremaa Võrkpalliklubi.

Bigbank alistas poolfinaalis kahel korral TTÜ (avamäng 3:0, korduskohtumine 3:1), Saaremaa sai samuti avamängust 3:0 ja korduskohtumisest 3:1 võidu. Credit24 Meistriliigas  on finalistid  omavahel kohtunud korra ja tookord sai 3:2 võidu Saaremaa meeskond. Liigatabelis hoiab Saaremaa liidrikohta, Tartu on hetkel viies.

Saaremaa osaleb uue tulijana karikafinaalis esmakordselt, Bigbank sai eelmisel aastal poolfinaalis viies geimis kaotuse Selver Tallinnalt. Finaalis mängis Tartu meeskond viimati aastal 2013, kuid siis jäädi seal alla TTÜ-le. Karikavõitjaks krooniti Tartu esindusklubi viimati aastal 2008, mil finaalis saadi jagu Selver Tallinnast.

Tartu klubi peatreener Oliver Lüütsepp ütles kohtumise eel, et ühte ainsat võtmekohta on sellest vastasseisust välja tuua raske. „Selles mängus on väga palju tegureid ja kõik elemendid on tähtsad. Esile võib kerkida erinevaid mängijaid, kes võivad seda mängu tegema hakata. Kõige tähtsamaks saab see, kellel on otsustavatel hetkedel rohkem meelekindlust ja stabiilsust asju hästi lahendada. Kumbki meeskond kerget jalutuskäiku ei eelda, tuleb tasavägine mäng,“ kommenteeris Lüütsepp.

„Mina olen Tartus abitreenerina ja peatreenerina kokku olnud kaheksa aastat ja selle aja sees oleme finaalis mänginud vaid korra ning sealgi kaotasime,“ lisas peatreener.

Tartul on vigastusega väljas Martin Ruul, ülejäänud mehed on mänguvalmis.

Saaremaa meeskonna juhendaja Urmas Tali ütles, et pühadeperioodil on korralikult trenni tehtud, samas võib mängupaus meeskonna tegutsemist mõjutada. „Vahepeal olid mõned haigusega kimpus, ent nüüdseks on kõik jalul. Võtan seda kohtumist kui hooaja ühte osa ja üle ei tähtsusta. Mängutuhin on muidugi sees, aga eks mängus läheb meestel aega, et end käima saada,“ rääkis Tali. „Klubi jaoks on see esimene finaal, esimene karikas, mida püüda. Samas pärjatud mehi on meil küll.“

Vastase mäng pole juhendaja sõnul selline nagu oli liigahooaja kohtumises, sest vahepeal on Tartu ridadesse lisandunud uus mees, austraallasest nurgaründaja Samuel Joseph Walker. „Meeskonna käekiri on tema liitumisega muutunud, ta toob meeskonna paremad omadused välja. Iseasi, kuidas mänguaega jagama hakatakse. Kindlasti pole see selline Tartu, keda me 3:2 võidumängus nägime,“ lisas Tali.

Meeste finaal algab kell 19.00.

Naiste finaalis ootab ees Tartu ja Tallinna vastasseis

Naiste finaalis ootab ees Tartu ja Tallinna vastasseis, kui kell 16.00 algavas mängus kohtuvad Tallinna Ülikool ja Tartu Ülikool/Eeden. Balti liiga põhiturniiri esimese ringi lõpetas pealinna võistkond seitsme võidu ja kahe kaotusega, Tartu esindus võitis ainsana kõik üheksa kohtumist. TLÜ-l on turniiritabelis kirjas teisena 22 punkti, Tartul parimana kaks punkti enam. Omavahel läksid võistkonnad vastamisi 2. detsembril Tallinnas, kus võttis 3:1 (10, -20, 17, 23) võidu võõrsil mänginud Emajõelinna võistkond. 

Mõlema finalisti jaoks on tee karikafinaalini kulgenud suuremate probleemideta, kui neljas mängus kaotusekibedust ei tuntud. Seejuures ei loovutanud TLÜ veerandfinaalseerias esiliigas pallivale Kuressaarele ega poolfinaalseerias linnarivaal TTÜ/Tradehouse`ile geimigi. Tartlannad võitsid veerandfinaalis 3:0 ja 3:2 tulemusega esiliigas osaleva naabervalla Ülenurme ning poolfinaalis kahel korral 3:0 tiitlikaitsja Kohila VK/E-Service`i.  

Vaadates karikavõistluste lähiajalugu, siis viimasel neljal aastal on karikavõiduni jõudnud vaid TTÜ (2014., 2015.) ja Kohila (2013., 2016.), kes viimasel kolmel aastal moodustasid ka finaalpaari. Enne seda, 2013. aastal mängis Kohila finaalis Tartu Ülikooliga, võttes 3:1 (19, 19, -23, 22) resultaadiga klubi ajaloo esimese Eesti karikavõidu. 2010.-2012. aastal valitses karikavõistlusi Viljandi Metall, 2008.-2009. aastal GMP ja 2006.-2007. aastal Viimsi VK Milstrand/EBS. 

Seega tehakse 29. detsembril peetavas finaalis suurt ajalugu, sest viimati võitis Tallinna Ülikool Eesti karika 12 aastat tagasi ehk 2005. aastal TLÜ/Cartini nime all. Emajõelinna esinduse viimast karikavõitu peab aga veelgi kaugemast minevikust otsima, kui 1997. aastal tuli esikohale Tartu VK/Prosport.