Tehvandi suusastaadion täna.Foto: Aldo Luud
Talisport
29. detsember 2017, 13:09

Kahevõistluse Otepää MK-etapi tiim küsis otsuse tegemisel abi ka Ott Tänaku taustajõult

Täna saabus kurb uudis, et jaanuari algusesse planeeritud kahevõistluse MK-etapp jääb Otepääl ilmaolude tõttu ära. Võistluse peakorraldaja Ago Markvardt seletas Õhtulehele, kuidas sellise otsuseni jõuti. 

Korraldustiim ja rahvusvahelise suusaliidu FISi ametnik astusid Otepääl värske õhu kätte kell 9, kõndisid suusastaadionile, läbisid seal terve raja ning vaatasid kullipilguga kohti, kuhu lund juurde vaja oleks. Lisaks mõeldi välja, kuhu liigutada stardi- ja finišikoridor, sest suusastaadionil selleks vajalikke tingimusi ei olnud.

Foto: Otepää. (Aldo Luud)

Seejärel seati sammud hüppemäele.

„Seal hakkas vaikselt see (etapi ära jäämine) küpsema, tagasi hotellis saime ka kaks ilmaprognoosi Taimi Paljakult ja Ott Tänaku abimehelt (ilmaennustaja Hannes Tõnisson – toim.),“ kirjeldab Markvardt. „Kumbki meile pikemaajalist külma, mis lubaks piisavalt lund toota, ei ennustanud. Pigem oli prognoos plusskraadide ja nulli ümber, pigem sulatav kui lund juurde tootev. Siis otsustasime – ei saa riskida, et teeme võistluse ja siis päev varem peame teatame, et jääb ära.“

MK-etapi peakorraldaja Ago Markvardt. Foto: Alar Truu

„Meie põhimõte oli mitte liiga kergelt alla anda, tahtsime võidelda võiduka lõpuni, aga mingil momendil tuleb piir ette,“ lisab ta.

Ürituse eelarve oli 500 000 eurot. Markvardt ei oska hetkel veel öelda palju sellest kaotsi on läinud, kulud lüüakse kokku jaanuari keskpaigaks.

„Palju kulutusi tegime, paljud jäid tegemata, ega raha jääb ka saamata seetõttu, et olime sunnitud canceldama. 

Korraldamiseks kulunud tunde ta raiskamiseks ei pea, on saadud väärtuslikke kogemusi. Aga kas FIS usaldab edaspidigi Otepääd?

"Usaldus meie vastu kindlasti kahanenud ei ole, sest FISi esindaja (Jan Rune Grave) istub kõrval ja näeb, et korraldusliku poole pealt pole vaja ära jätta, vaid see on ilma vingerpuss,“ ütles Markvardt.

Milleks aga üldse niivõrd palju vaeva näha, kui Eesti talveilm on viimasel ajal kõike muud kui talvine.

„Ega kõik inimesed ei saagi aru, miks seda tehakse,“ alustab ta. „Kui me korraldame MK-võistlust, siis me ei tee seda ainult eesti inimese või ühe sportlase pärast. Läbi võistluse ja otseülekannete näitame, et on olemas väike Eesti riik, kus on lumi ja toredad inimesed nagu kõik teisedki. Näitame oma riigi võlusid ja tutvustame Eestit maailmale. Pikaajalisem eesmärk on turism, et inimesed tuleksid ja külastaksid.“

Aga sportlik pool? Teatavasti jäid kahevõistlejad detsembri hakul FISi viimase minuti otsuse tõttu kahest olümpiakohast ilma (neljast sai kaks). Olümpiapääsme tooks tagasi MK-sarja punktikoht, aga punkti peaks sel juhul teenima mitte Kristjan Ilves ega Karl-August Tiirmaa, vaid mõni teine eestlane. Ja parim koht üllatamiseks oleks otseloomulikult olnud koduseinte toel Otepääl.